13 Μάρτιος 2015, 23:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάρτιος 2015, 00:37

Γεγονός η πρώτη μεταμόσχευση πέους!

  • Ο Αντρέ βαν ντερ Μέρβε μιλάει για τη μεταμόσχευση πέους

Απίστευτη αλλά απολύτως πραγματική είναι η είδηση της πρώτης επιτυχημένης μεταμόσχευσης πέους σε νεαρό άνδρα από τη Νότια Αφρική.

Η 9ωρη χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο πιλοτικής μελέτης του νοσοκομείου Τίγκερμπεργκ και του πανεπιστημίου Στέλενμπος με σκοπό να βοηθηθούν οι δεκάδες νέοι που ακρωτηριάζονται σε τελετές μύησης κάθε χρόνο.

Ο νεαρός ασθενής που ανέκτησε την πλήρη χρήση του νέου οργάνου, σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν 21 ετών όταν οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πέος του λόγω των πολύ σοβαρών επιπλοκών που παρουσίασε μετά από μια παραδοσιακή περιτομή στο πλαίσιο μιας τελετής ενηλικίωσης.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες ήταν η εύρεση δότη. Το πέος προήλθε από έναν δότη που είχε δωρίσει τα όργανά του για μεταμόσχευση, είπαν οι γιατροί χωρίς να δώσουν περισσότερες διευκρινίσεις.

Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο μέλλον και σε άνδρες που έχουν χάσει τα γεννητικά τους όργανα από καρκίνο ή να αποτελέσει μια λύση ανάγκης σε περιπτώσεις σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Για έναν νεαρό άνδρα 18-19 χρονών η απώλεια του πέους μπορεί να αποδειχθεί πολύ τραυματική εμπειρία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αντρέ βαν ντερ Μέρβε, ο επικεφαλής της ουρολογικής μονάδας του πανεπιστημίου.

«Στη Νότια Αφρική η ανάγκη για αυτού του είδους τις επεμβάσεις είναι μεγαλύτερη από τις άλλες περιοχές του κόσμου επειδή πολλοί νέοι χάνουν κάθε χρόνο τα πέη τους λόγω των επιπλοκών από τις παραδοσιακές περιτομές» πρόσθεσε.

Κάθε χρόνο χιλιάδες νέοι, κυρίως από τη φυλή Ξόσα, υποβάλλονται σε περιτομή στο πλαίσιο μιας τελετής ενηλικίωσης. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι 250 άνθρωποι χάνουν το πέος τους λόγω επιπλοκών. Στις τελετές αυτές οι νέοι είναι υποχρεωμένοι να μείνουν για πολλές εβδομάδες σε ειδικά κατασκευασμένες καλύβες, μακριά από την κοινότητά τους, να ξυρίσουν τα κεφάλια τους και να καλύψουν όλο τους το σώμα, από την κορυφή μέχρι τα νύχια, με λευκό πηλό.