13 Μάρτιος 2015, 23:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2015, 23:55

Προσφυγικά στρατόπεδα σε Μέση Ανατολή και Αφρική επιθυμεί η Ε.Ε.

  • Προσφυγικά στρατόπεδα σε Μέση Ανατολή και Αφρική επιθυμεί η Ε.Ε.

Πρόταση που θα συζητηθεί καθώς θίγει πολύ ευαίσθητα θέματα είναι εκείνη της κατασκευής «τοπικών δομών για τη διαχείριση της μετανάστευσης» σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής έναντι οικονομικής βοήθειας από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως μετέδωσε μάλιστα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και o Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος έχουν ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. προτείνοντας να ξεκινήσουν σχετικές συνομιλίες με κυβερνήσεις χωρών που βρίσκονται σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή.

Στην επιστολή, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, γίνεται αναφορά στην Τυνησία, την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο, ως υποψήφιες χώρες όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν τα συγκεκριμένα στρατόπεδα μεταναστών.

«Η ιδέα είναι να ιδρυθούν καταυλισμοί στην Αφρική, στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου, που θα ασχολούνται με τα αιτήματα όσων ζητούν άσυλο» εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

«Οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου θα μπορούν να κατατίθενται εκεί και οι πρόσφυγες που γίνονται δεκτοί θα μοιράζονται εξίσου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι θα στερηθούν οι διακινητές ανθρώπων ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους» πρόσθεσε.

Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων προσπαθούσαν να φύγουν από εμπόλεμες περιοχές ή να γλιτώσουν από τις συνθήκες ακραίας φτώχειας στις οποίες ζούσαν, πέθαναν το 2014 στο ταξίδι τους προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.