13 Μάρτιος 2015, 21:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2015, 20:20

Περίεργη εντολή Βέλγου υπουργού προς δικαστικούς: Καταγράψτε όσους έχουν γένια!

  • Περίεργη εντολή Βέλγου υπουργού προς δικαστικούς: Καταγράψτε όσους έχουν γένια!
    Γενειοφόροι στην Grand Place των Βρυξελλών (Φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Αν δεν θες να βρεις τον μπελά σου πλέον στο Βέλγιο, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κυκλοφορείς ξυρισμένος! Yπουργός της βελγικής κυβέρνησης ζήτησε από τους δικαστικούς υπαλλήλους να εντοπίζουν και να καταγράφουν κάθε ένδειξη «ριζοσπαστικοποίησης», και ιδίως να επισημαίνουν στις αρχές τα πρόσωπα εκείνα που έχουν προσφάτως «αφήσει γένια».

Αξίωσε από τους περίπου 700 υπαλλήλους των «κέντρων Δικαιοσύνης» στο γαλλόφωνο τμήμα της χώρας, να καταρτίσουν κατάλογο προσώπων που έχουν «παρουσιάσει ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης».

Το μήνυμα απεστάλη από το γραφείο του Ρασίντ Μαντράν, του υπουργού αρμόδιου για την Αρωγή των Νέων και τα Κέντρα Δικαιοσύνης στην περιφέρεια της Βαλονίας και στις Βρυξέλλες, δύο μήνες μετά την εξάρθρωση ενός πυρήνα τζιχαντιστών που φέρεται να προετοίμαζε επιθέσεις στο Βέλγιο.

Οι υπάλληλοι κλήθηκαν να καταγράψουν, σε διάστημα τριών ημερών, κάθε σημαντική «αλλαγή συμπεριφοράς»: για παράδειγμα, «το να μην θέλει κάποιος να κάνει χειραψία με γυναίκα, να έχει αφήσει γένια ή να ντύνεται σύμφωνα με τις επιταγές του Κορανίου, συνήθειες που είχε παλαιότερα και έχει εγκαταλείψει, δραστηριότητες που του άρεσε να κάνει κατά το παρελθόν, κ.ά.».

«Δεν επιθυμώ να μετατρέψω τους δικαστικούς υπαλλήλους σε πληροφοριοδότες» απάντησε ο Μαντράν, όταν ρωτήθηκε σχετικά μετά και από αντίδραση συνδικάτου στη διαταγή του. Στόχος είναι «να μάθουμε το εύρος του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης για να οργανώσουμε την εκπαίδευση που θα προσφέρουμε στους δικαστικούς υπαλλήλους», είπε.