13 Μάρτιος 2015, 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2015, 18:28

Εικόνες ντροπής από το κολαστήριο του πτηνοτροφείου στη Χαλανδρίτσα

  • Εικόνες ντροπής από το κολαστήριο του πτηνοτροφείου στη Χαλανδρίτσα
  • Εικόνες ντροπής από το κολαστήριο του πτηνοτροφείου στη Χαλανδρίτσα

Μανωλάδα νούμερο 2: το πτηνοτροφείο στη Χαλανδρίτσα Αχαΐας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το κολαστήριο στα φραουλοχώραφα. Μόνο που αυτή τη φορά η βία, ο εκφοβισμός και η ασιτία αφορά εργάτες από τη Ρουμανία.

Οι άνδρες της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων δεν πίστευαν στα μάτια τους αντικρίζοντας όχι μόνο τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι εργάτες, αλλά και το 1,6 εκατ. ευρώ που έκρυβε ο 51χρονος ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας σε χρηματοκιβώτιο στη σοφίτα.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν δύο Ρουμάνοι κατήγγειλαν τον ιδιοκτήτη της μονάδας στην Αστυνομία. Και οι δύο είχαν έρθει στην Ελλάδα από τις αρχές του χρόνου. Τη «στρατολόγησή» τους είχε αναλάβει ένας συμπατριώτης τους που αναζητείται. Τους υποσχόταν νόμιμη εργασία στην Ελλάδα με καλές συνθήκες και ικανοποιητικό μισθό.

Όταν όμως οι Ρουμάνοι έφτασαν στην Πάτρα, τους παρέλαβε ο 51χρονος ιδιοκτήτης του πτηνοτροφείου μαζί με έναν 41χρονο Ρουμάνο που είχε το ρόλο του επιστάτη, και ο οποίος συνελήφθη.

Οι εργάτες εγκαταστάθηκαν σε ένα οίκημα με άσχημες συνθήκες υγιεινής, χωρίς θέρμανση, η σίτισή τους ήταν ελλιπής, ενώ τους εξανάγκαζαν να εργάζονται καθημερινά από το πρωί έως το βράδυ χωρίς ανάπαυση και χωρίς να τους πληρώσουν ποτέ.

Ιδιοκτήτης και επιστάτης είχαν αναλάβει τα καθήκοντα της… αυστηρής επιτήρησης. Χρησιμοποιούσαν ψυχολογική και σωματική βία, ενώ αρκετές φορές ο ιδιοκτήτης του πτηνοτροφείου πυροβολούσε για εκφοβισμό στον αέρα ή στο έδαφος, κοντά στα πόδια των εργατών.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δύο σύγχρονοι δουλέμποροι ανέθεταν συχνά στον Ρουμάνο στρατολόγο να τους «εφοδιάζει» συστηματικά με αλλοδαπούς εργάτες. Σε βάρος του 51χρονου ιδιοκτήτη της μονάδας είχε σχηματιστεί δικογραφία για παρόμοια αδικήματα το 2013.

Εκτός από τα μετρητά του χρηματοκιβωτίου, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν ένα πολυτελές αυτοκίνητο, ένα πιστόλι με 90 φυσίγγια, δύο κυνηγετικά όπλα και σπρέι πιπεριού.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της παράβασης περί όπλων. Χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και τη Δευτέρα θα οδηγηθούν στον ανακριτή.