29 Ιούνιος 2013, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:26

30 χρόνια Καύκασος με μεγάλο Ποντιακό πανηγύρι

  • Ποντιακή βραδιά στον Καύκασο στο Αιγάλεω | 9 Νοεμ 2013

30 χρόνια Καύκασος με μεγάλο Ποντιακό πανηγύρι

30 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση της Μουσικοχορευτικής & Πνευματικής Εστίας Ποντίων & Φίλων Ο Καύκασος που εδρεύει στο Αιγάλεω. Ο σκοπός και ο στόχος του Συλλόγου είναι η διατήρηση, προβολή και μεταλαμπάδευση στις νεότερες γενιές της ιστορίας και της Ποντιακής παράδοσης μέσω της εκμάθησης Ποντιακών χορών και άλλων δραστηριοτήτων.

Ο Σύλλογος θέλοντας να γιορτάσει τα 30 χρόνια συνεχούς πορείας διοργανώνει σήμερα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2013, ποντιακό πανηγύρι με ξεχωριστούς καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Καρασαββίδης, ο Καστρινόπουλους Χαράλαμπος, ο Καμενίδης Λευτέρης και Κοσμίδης Χριστόφορος.

Χορηγοί επικοινωνίας: Pontos-News.Gr και Radio Kementzetzis

Λίγα λόγια για την ιστορία του Συλλόγου:

Στα μέσα της δεκαετίας του '70, αρχές '80, μια παρέα παιδιών, με κύριο στόχο τους την εκμάθηση των ποντιακών χορών, οργανώνουν μόνοι τους μια μικρή χορευτική ομάδα, προερχόμενη από τον άσβεστο πόθο τους για τη συνέχιση της ποντιακής κληρονομιάς. Χοροδιδάσκαλος ήταν ο Νίκος Σαββουλίδης, ενώ το χορευτικό τμήμα αποτελείτο από τους ακόλουθους χορευτές: Σάββας & Στέφανος, Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Καρασαββίδης, Γιάννης Πολυχρονίδης, Γιάννης Ευθυμιάδης & Στέφανος Ατματζίδης. Πρόκειται για μια ομάδα χορευτών, οι οποίοι αργότερα θα αποτελέσουν τον πυρήνα του μελλοντικού συλλόγου.

Στις αρχές του 1983 η ομάδα αυτή αποφάσισε να ιδρύσει επίσημα την Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία Ποντίων & Φίλων Ο Καύκασος όπου σήμερα αποτελείται από 300 και πλέον ενεργά μέλη και έχει ως κύριο φρόνημά του τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση των ποντιακών χορών, καθώς και τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας.

Ο Σύλλογος έχει πάρει μέρος σε παραστάσεις και χορευτικές εκδηλώσεις πνευματικής ανταλλαγής, στη Γερμανία (Στουτγάρδη - Μόναχο), Γαλλία (Παρίσι - Λυών - Στρασβούργο), στην Αγγλία (Λονδίνο), στην Λιβύη (Βεγγάζη), στο Ιράκ με την επίσημη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, επί Υπουργίας Μελίνας Μερκούρη.

Σχετικά άρθρα:

29 Ιουν 2013: 30 χρόνια Καύκασος. Μεγάλες εκδηλώσεις στο Αιγάλεω