13 Μάρτιος 2015, 00:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάρτιος 2015, 00:47

Ταξιαρχία χριστιανών στη μάχη κατά των τζιχαντιστών

  • Ταξιαρχία χριστιανών στη μάχη κατά των τζιχαντιστών

Με όνειρο και ύψιστο στόχο να ξαναδούν τις πόλεις και τα χωριά τους απαλλαγμένα από τους τζιχαντιστές, εκατοντάδες χριστιανοί από τη Νινευή κατατάχθηκαν στον ιρακινό στρατό και πολεμούν στο πλευρό των Πεσμεργκά του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι περίπου 600 άνδρες αποτελούν την πρώτη ταξιαρχία του ιρακινού στρατού όπου τα μέλη της είναι αποκλειστικά χριστιανοί στρατιώτες και η οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Φισκάμπουρ του βορειοδυτικού Ιράκ, κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα.

Η πλειονότητα των χριστιανών του Ιράκ ζούσε στην κοιλάδα της Νινευή, μια περιοχή που εκτεινόταν από την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν Αρμπίλ ως τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

«Περίπου 600 αδελφοί χριστιανοί από την κοιλάδα της Νινευή συμμετείχαν στην εκπαίδευση» δήλωσε ο στρατηγός Αμπουμπακέρ Ισμαήλ. «Όλοι είναι εθελοντές και θέλουν να απελευθερώσουν τη γη τους από τους τζιχαντιστές και στη συνέχεια να την προστατεύσουν» πρόσθεσε.

Η νέα αυτή ταξιαρχία, που ονομάστηκε «Οι φύλακες του Τίγρη», ιδρύθηκε με βάση ό,τι είχε απομείνει από μια ασσυριακή δύναμη που δημιουργήθηκε το 2004 για να προστατεύσει τις εκκλησίες της περιοχής.

Οι χριστιανοί του Ιράκ δεν έχουν ποτέ μέχρι τώρα σχηματίσει επισήμως πολιτοφυλακές και επέλεξαν να διατηρήσουν πιο χαμηλό προφίλ όταν η χώρα βυθίστηκε στις διαδογματικές συγκρούσεις μετά την αμερικανική επέμβαση το 2003. Όμως όσοι χριστιανοί έχουν απομείνει στη χώρα αποφάσισαν τους τελευταίους μήνες να πάρουν τα όπλα.