12 Μάρτιος 2015, 23:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2015, 23:37

Η Μογκερίνι ζήτησε συγγνώμη που είπε τα Σκόπια, Μακεδονία!

  • Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν απολογήθηκε για το σοβαρό λάθος της

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις που προκάλεσε η Φεντερίκα Μογκερίνι που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία», η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ζήτησε συγνώμη.

«Πάντοτε αναφέρομαι στην ΠΓΔΜ. Συμβαίνει μερικές φορές ειδικά όταν ασχολείσαι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο με δύσκολες καταστάσεις και έχεις τζετ-λαγκ να κάνεις κάποιο λάθος. Ζητώ συγνώμη γι 'αυτό γιατί πάντα όταν μιλάω αναφέρομαι στις επίσημες ονομασίες. Το έχω συζητήσει αυτό και με τις ελληνικές αρχές» δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν στις Βρυξέλλες. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την ΠΓΔΜ για το κατά πόσο η συγκεκριμένη χώρα περιλαμβάνεται στην ατζέντα της Κομισιόν παρά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η Φ. Μογκερίνι είχε δηλώσει:

«Η απάντηση είναι ναι, είναι στην ατζέντα, και επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι μαζί με τον Επίτροπο Χαν ήδη επισκεφθήκαμε όχι μόνο την Μακεδονία (σ.σ. όπως είπε) αλλά την Βοσνία-Ερζεγοβίνη η προσοχή που δίνουμε στα Βαλκάνια είναι πολύ υψηλή». Τα Βαλκάνια δεν είναι πολιτική γειτονίας αλλά Ευρώπη, είπε και σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η Μακεδονία είναι στην ατζέντα όπως άλλωστε πάντα είναι στην ατζέντα η στήριξη και η βοήθεια σε χώρες σημαντικές στην περιοχή μας».

Από την πλευρά του ο Γ. Χαν δήλωσε ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους ηγέτες της ΠΓΔΜ και ότι η Επιτροπή έχει προσφέρει τη βοήθεια της για την επίλυση της σημερινής κρίσης.