12 Μάρτιος 2015, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2015, 17:49

Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο στο Φάρο Ποντίων Πατρών

  • Η γυναίκα σε πρώτο πλάνο στο Φάρο Ποντίων Πατρών

Μια ιδιαίτερη βραδιά, αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες, διοργάνωσε ο Φάρος Ποντίων Πατρών, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στους χώρους του συλλόγου, είχε πολλές πτυχές: ιστορική, ενημέρωση από γιατρούς, μουσική και ποντιακούς χορούς μόνον από γυναίκες!

Για τον καρκίνο του μαστού κλήθηκαν να ενημερώσουν τους παρευρισκομένους ο γιατρός Απόλλων Ζυγομαλλάς και η πρόεδρος του Ομίλου Εθελοντών Κατά του Καρκίνου «ΑγκαλιάΖΩ Ν. Αχαΐας», Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη.

Στη συνέχεια, η Σοφία Καρασαββίδου-Χαραλαμποπούλου, εκπαιδευτικός και μέλος του Φάρου, μίλησε για τη γυναίκα στην ιστορία, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι το Βυζάντιο. Αναφέρθηκε όμως και στα δικαιώματα της γυναίκας στην περιοχή του Πόντου.

«Οι γυναίκες στον Πόντο αγωνίστηκαν σαν άντρες κατά την περίοδο της Γενοκτονίας» ανέφερε η Σ. Καρασαββίδου-Χαραλαμποπούλου.

Στην εκδήλωση δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις στις Ελισάβετ Καπαγερίδου (εκπαιδευτικό, συγγραφέα), Μαρία Κοσσυφίδου (εκπαιδευτικό), Σοφία Μιχαηλίδη (διακεκριμένη μουσικό) και Νίνα Μεταξά (πιανίστα), μέλη του Φάρου, που βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις στις διάφορες δράσεις του συλλόγου. Επίσης, τιμήθηκε η σχεδιάστρια μόδας Κονδυλία Καστανίδη, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας της Πάτρας, για την απόφασή της να ονομάσει την εταιρεία της EnoeMe, τίτλος που παραπέμπει στην Οινόη του Πόντου τιμώντας έτσι την ποντιακή της καταγωγή.

Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια και ποντιακούς χορούς, αφιερωμένα στις γυναίκες όλου του κόσμου. Η Σοφία Μιχαηλίδη ταξίδεψε μουσικά το κοινό με τις μαθήτριές της Ντόρα Μπαρδάκη και Αριάδνη Στεφανίδη. Στο πιάνο συνόδευσε η καταξιωμένη πιανίστα Νίνα Μεταξά και η νέα ταλαντούχα Συμέλα Λαζαρίδη.