12 Μάρτιος 2015, 18:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Μάρτιος 2015, 18:01

Η ιστορία του Dan Georgakas, του επαναστάτη της διασποράς, στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

  • Η ιστορία του Dan Georgakas, του επαναστάτη της διασποράς, στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
    Ο Νταν Γεωργακάς (Dan Georgakas) σε φωτογραφία που παραχώρησε ο Κώστας Βάκκας

Μια διαφορετική, ριζοσπαστική θεώρηση της ιστορίας των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ έχει ως στόχο να αναδείξει το ντοκιμαντέρ του Κώστα Βάκκα Dan Georgakas: Επαναστάτης της διασποράς που θα προβληθεί στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ελληνοαμερικανός ποιητής, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου, καθηγητής και διευθυντής ελληνοαμερικανικών σπουδών στο Queens College της Νέας Υόρκης Νταν Γεωργακάς, αφηγείται γλαφυρά την προσωπική του ιστορία μιλώντας για την εγκατάσταση των γονιών του στην Αμερική, τις σπουδές και την άνδρωσή του στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ, τη θέση της ελληνικής κοινότητας και το ρατσισμό.

Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ, τονίζει ακόμη ότι η ελληνική συνοικία του Ντιτρόιτ είναι στην τωρινή της θέση διότι όταν έφτασαν εκεί οι Έλληνες δεν τους επετράπη να μετακομίσουν στις λεγόμενες «γειτονιές των λευκών», αλλά τους έβαλαν δίπλα στους ανεπιθύμητους που ήταν οι μαύροι. Αναφέρει επίσης τις μαρξιστικές επιρροές και την ακτιβιστική του δράση ενάντια στο ρατσισμό, τον πόλεμο του Βιετνάμ και τη δικτατορία στην Ελλάδα.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη» την Πέμπτη 19 Μαρτίου (στις 20:00) και το Σάββατο 21 Μαρτίου (στις 12:30).

Ο Κώστας Βάκκας γνώρισε τον πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ Νταν Γεωργακά όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας Ταξισυνειδησία, οπότε και τέθηκαν τα θεμέλια έτσι ώστε να προκύψει στη συνέχεια ο Επαναστάτης της διασποράς.