12 Μάρτιος 2015, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιανουάριος 2016, 14:45

Στο ναό της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών η εικόνα της Παναγίας της Πατριώτισσας (βίντεο)

  • Στο ναό της Παναγίας Σουμελά Αχαρνών η εικόνα της Παναγίας της Πατριώτισσας (βίντεο)

Στην αγκαλιά της Παναγίας Σουμελά Μενιδίου βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες η ρωσική εκδοχή της εικόνας της Παναγίας της Πατριώτισσας, η αποκαλούμενη και «Ίνα Ώσιν Έν», που σημαίνει ώστε να γίνουν ένα. 

Η εικόνα, που συμβολίζει την ενότητα της πίστεως Ανατολής και Δύσης, των δύο ομόδοξων λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας, φιλοτεχνήθηκε από αγιογράφους στο Άγιον Όρος και πρόκειται να δωρηθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν το 2016. Το επόμενο έτος πρόκειται να τιμηθεί ως Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος Ελλάδας στη Ρωσία. είναι μοναδική όχι μόνο εξαιτίας της τέχνης αλλά και του μεγέθους της, έχει διαστάσεις 2,3x1,8 μ. και ζυγίζει 150 κιλά.

Το ταξίδι της εικόνας προς το ναό των Αχαρνών ξεκίνησε στις 27 Φεβρουαρίου 2015 από το Πεντάγωνο. Στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παντάνασσας, εκεί όπου χτυπά η καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, την υποδέχθηκε ο υπουργός Πάνος Καμμένος και έγινε λειτουργία. Με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, η εικόνα της Παναγίας μεταφέρθηκε την 1η Μαρτίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας Σουμελά στο Δήμο Αχαρνών και Θρακομακεδόνων.

Εκεί την υποδέχθηκε με ύψιστες τιμές ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας καθώς και ο ηγούμενος του ναού πατέρας Γρηγόριος, πολλοί ποντιακοί σύλλογοι της Αθήνα με τιμητικά αγήματα και πλήθος κόσμου.

Την ιστορία της Παναγίας της Πατριώτισσας που από τα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους θα φθάσει στη Μόσχα, διηγήθηκε κατά την τελετή υποδοχής της στις Αχαρνές ο Iωάννης Κορνιλάκης, διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Ελαία» που συντόνισε το ταξίδι της εικόνας. Παίρνοντας από το χέρι τους παρευρισκομένους στο ναό, τους εξήγησε τις απεικονίσεις, τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που στέλνει η εικόνα.