Κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του Κάστρου της Μύρινας στη Λήμνο

  • Κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του Κάστρου της Μύρινας στη Λήμνο
    Φωτ.: limnosnea.gr
  • Κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του Κάστρου της Μύρινας στη Λήμνο 2
    Φωτ.: limnosnea.gr

Ο φετινός βαρύς χειμώνας δεν είχε μοναδικό του «θύμα» το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο, αλλά και (πιο πρόσφατα) το Κάστρο της Μύρινας στη Λήμνο. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν την κατάρρευση μεγάλου τμήματος από το τείχος του κάστρου, στην περιοχή του μονοπατιού από την είσοδο της Αγίας Παρασκευής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, η διέλευση των επισκεπτών απαγορεύεται καθώς η πρόσβαση θεωρείται επικίνδυνη. Το τμήμα του τείχους που κατέρρευσε κάλυψε το μονοπάτι σε μήκος περίπου 20 μέτρων.


Φωτ.: limnosnea.gr

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και μεγάλο μέρος του Κάστρου στην πρωτεύουσα της Λήμνου αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα στατικότητας, οι πρόσφατες εργασίες που έγιναν περιορίστηκαν στη συντήρηση μέρους της κύριας πύλης του. Όπως έγινε γνωστό, γίνονται προσπάθειες να προχωρήσει, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η μελέτη συντήρησης των τειχών.

Το φρούριο της Μύρινας είναι κτισμένο σε βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο και επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά. Αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου.

Το 1207 ο Ενετός Φιλόκαλο Ναβιγκαγιόζο, ο Μέγας Δούκας της Λήμνου, αποφασίζει να οχυρώσει τη Μύρινα. Ο διάδοχός του, όμως, Λεονάρντο Ναβιγκαγιόζο, είναι εκείνος που ισχυροποιεί το κάστρο και το κρατά υπό την κυριαρχία του επί 45 χρόνια. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας εντός του φρουρίου κατοικούσαν Τούρκοι.

Gallery