11 Μάρτιος 2015, 23:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2015, 23:57

Οδηγός για υποψήφιους πράκτορες: Πώς να συλλάβετε έναν τρομοκράτη

  • Οδηγός για υποψήφιους πράκτορες: Πώς να συλλάβετε έναν τρομοκράτη
    Οι εγκαταστάσεις της βρετανικής υπηρεσίας GCHQ που είναι αρμόδια για τις υποκλοπές επικοινωνιών

Απλός και κατανοητός, με όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για να συλλάβει έναν τρομοκράτη είναι ο οδηγός που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της η βρετανική υπηρεσία GCHQ, αρμόδια για τις υποκλοπές των επικοινωνιών.

Με τίτλο «Πώς ένας αναλυτής πιάνει έναν τρομοκράτη» ο οδηγός παρουσιάζει σε 5 βήματα ένα παράδειγμα της εργασίας των αναλυτών της υπηρεσίας όταν προσπαθούν να ταυτοποιήσουν έναν ύποπτο.

Το σενάριο που παρουσιάζεται, παραπέμπει σε εκείνο ταινίας του Τζέιμς Μποντ: ένας πράκτορας της MI6, της υπηρεσίας κατασκοπείας, συναντάει μία πηγή, που είναι γνωστό πως είναι μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η πηγή γνωστοποιεί ότι μεταβίβασε σε έναν άγνωστο ένα φάκελο που περιέχει ένα κείμενο στην αραβική γλώσσα και το μήνυμα που περιέχει προβλέπει «ένα μακελειό στο Λονδίνο».

Αυτή η πηγή μπορεί απλά να πει ότι ο άγνωστος μιλάει αγγλικά και αραβικά, ότι διαθέτει ένα «συνηθισμένο τηλέφωνο» και «μία ταμπλέτα τελευταίας τεχνολογίας».

Το νομοσχέδιο «θα δώσει στις υπηρεσίες μας, με ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο τις εξουσίες που έχουν ανάγκη και θα τους επιτρέψει να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υποκλοπών επικαιροποιείται».

Ξεκινά λοιπόν μια εργασία που βασίζεται «σε αποσπασματικές πληροφορίες» που χρησιμοποιούνται προκειμένου να «τεκμηριωθούν θεωρίες και να διεξαχθούν περίπλοκες έρευνες (τα αποτελέσματα) των οποίων θα συγκριθούν με τα δεδομένα της GCHQ».

Τον Ιανουάριο, η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε κατηγορήσει την GCHQ ότι είχε υποκλέψει μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των δημοσιογράφων της, του BBC, της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, του αμερικανικού δικτύου NBC, της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, της βρετανικής εφημερίδας The Sun όπως και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε την Τρίτη, ότι σκοπεύει να καταθέσει προς ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο αμέσως μετά τις γενικές εκλογές του Μαΐου, εφόσον το συντηρητικό κόμμα παραμείνει στην εξουσία. Αυτό το νομοσχέδιο «θα δώσει στις υπηρεσίες μας, με ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο τις εξουσίες που έχουν ανάγκη και θα τους επιτρέψει να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υποκλοπών επικαιροποιείται σε σχέση με τις αλλαγές στον τεχνολογικό τομέα, ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες των πολιτών μας» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει πολλαπλασιάσει το τελευταίο διάστημα τις εκκλήσεις για τη βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την 7η και την 9η Ιανουαρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ανθρώπων.