Η Τουρκία αποσύρει ένα μέρος του στόλου των μαχητικών F-4

  • Η Τουρκία αποσύρει ένα μέρος του στόλου των μαχητικών F-4

Να αποσύρουν ένα μέρος του στόλου των μαχητικών F-4 που διαθέτουν αποφάσισαν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έπειτα από τα δύο δυστυχήματα με απολογισμό έξι νεκρούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

«Οι πτήσεις των αεροσκαφών τύπου RF-4E θα διακοπούν αρχής γενομένης από αύριο» δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας πτέραρχος Αμπιντίν Ουνάλ.

​Η Τουρκία διαθέτει οκτώ μαχητικά αυτού του τύπου, τα οποία είναι αμερικανικής κατασκευής και χρησιμοποιούνται στις αναγνωριστικές επιχειρήσεις και την επιτήρηση με ηλεκτρονικά μέσα.

Σύμφωνα με τον πτέραρχο Ουνάλ τα 49 F-4Ε, μια άλλη εκδοχή αυτού του είδους αεροσκάφους, παραμένουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν πτήσεις έως το 2020. Τότε η Τουρκία αναμένεται να τα αντικαταστήσει με τα επίσης αμερικανικά μαχητικά F-35.

Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι τα πρώτα στοιχεία της έρευνας σχετικά με τη συντριβή στο Ικόνιο αποδίδουν την πτώση σε λάθος του πιλότου. Καμία επίσημη εξήγηση δεν έχει δοθεί σχετικά με το δυστύχημα στη Μαλάτια.

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας απέρριψε ως «καθαρή εικασία» τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τίθεται υπό αμφισβήτηση η κατάσταση των αεροσκαφών ή η εκπαίδευση των πιλότων.