Στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας 2014

  • Στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ το κρατικό βραβείο λογοτεχνίας 2014
    Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ παραλαμβάνει το βραβείο Ποίησης, στην απονομή των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων 2012 (φωτ.: Αλέξανδρος Μπελτές / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Μυθιστορήματος 2014 με την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ να αποσπά το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της. Στο σκεπτικό της βράβευσης αναφέρεται ότι η ποιήτρια τιμάται διότι «πέρα από πέρα από κάθε αμφιβολία ανήκει στην κορυφή του σύγχρονου ελληνικού ποιητικού γίγνεσθαι».

Η ίδια γεννήθηκε στα Εξάρχεια ωστόσο η οικογένεια του πατέρα της ήρθε από τα Δαρδανέλια με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Το 2012 της είχε απονεμηθεί το κρατικό βραβείο ποίησης.

Φέτος, το βραβείο Μυθιστορήματος απέσπασε ο λογοτέχνης Δημήτρης Νόλλας για το έργο του με τίτλο Το ταξίδι στην Ελλάδα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Ο Κώστας Μαυρουδής με το βιβλίο του Η αθανασία των σκύλων από τις εκδόσεις Πόλις κατέκτησε το βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας, ενώ ο Πάνος Κυπαρίσσης τιμήθηκε για την ποιητική συλλογή του Τα τιμαλφή.

Το παιχνίδι της επιθυμίας και της γραφής στο Μυθιστόρημα της κυρίας 'Ερσης του Ν. Γ. Πεντζίκη της Βάσως Αλεξανδράκη από τις εκδόσεις Αρμός απέσπασε το βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής. Στην κατηγορία Βιογραφία-Χρονικό τιμήθηκε ο Γιώργος Β. Δερτιλής για το βιβλίο του Συνειρμοί, μαρτυρίες, μυθιστορίες από τις εκδόσεις Πόλις.

Εξ' ημισείας στους συγγραφείς Λευτέρη Καλοσπύρο για την Μοναδική οικογένεια (εκδόσεις Πόλις) και Ελευθερία Κυρίτση για την Χειρόγραφη πόλη (εκδόσεις Μανδραγόρας) δόθηκε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα.

Να σημειωθεί πως τα βραβεία αφορούν εκδόσεις του έτους 2013. Πρόεδρος της επιτροπής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας ήταν ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας ενώ μεταξύ των μελών ήταν οι Γιώργος Ξενάριος, Λίλα Κονομάρα, Γιώργος Συμπάρδης καθώς και πολλοί ακόμη διακεκριμένοι λογοτέχνες.