11 Μάρτιος 2015, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2015, 18:49

Δεν υπάρχει θέμα γερμανικών αποζημιώσεων, διαμηνύει το Βερολίνο

  • Συγχαρητήρια σε Τσίπρα από Μέρκελ και Γιούνκερ
    Φωτογραφία: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήταν το θέμα που κυριάρχησε στις περισσότερες συνεντεύξεις Τύπου Γερμανών αξιωματούχων που δόθηκαν σήμερα στο Βερολίνο. Οι ερωτήσεις για τις πολεμικές επανορθώσεις, συμπεριλαμβανομένου και του κατοχικού δανείου, έπεφταν σαν βροχή αλλά τόσο ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ όσο και ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ επέμειναν στη θέση που έχει εκφραστεί εδώ και καιρό – ότι δηλαδή νομικά και πολιτικά το θέμα είναι οριστικά διευθετημένο.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου για την πρόθεσή του να δώσει το πράσινο φως ώστε να κατασχεθούν γερμανικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το κτήριο του Ινστιτούτου Γκαίτε στην Αθήνα. «Η Γερμανία έχει απόλυτη και διαρκή συναίσθηση της ιστορικής και ηθικής ευθύνης της για την οδύνη που προκάλεσαν οι Ναζί σε πολλές χώρες», αρκέστηκε να πει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ επισήμανε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να συζητήσει ή να διαπραγματευτεί γι’ αυτό το θέμα με την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη γερμανική κυβέρνηση το κατοχικό δάνειο περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο των επανορθώσεων. «Υπάρχει και η διεθνής νομική οδός», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι η όλη συζήτηση είναι λάθος και ότι η συγκινησιακή φόρτιση και οι κατηγορίες για το παρελθόν δεν βοηθούν στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Στο μεταξύ, υπέρ της καταβολής πολεμικών επανορθώσεων ύψους 11 δισ. τάχθηκε η βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Ανέτε Γκροτ μιλώντας στο Reuters και χαρακτήρισε την ελληνική απαίτηση δικαιολογημένη. «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να βρει μια λύση από κοινού με την Ελλάδα για το πώς θα μπορούσαν σήμερα να εξοφληθούν τα 11 δισεκατομμύρια», δήλωσε.