Η βέρα ενός πεσόντος στο αλβανικό μέτωπο επιστρέφεται, 72 χρόνια μετά!

  • Η βέρα ενός πεσόντος στο αλβανικό μέτωπο επιστρέφεται, 72 χρόνια μετά!
    Η 92χρονη Ντόροθι Γουέμπστερ δείχνει στο φακό τη βέρα του αδερφού της που έφτασε στα χέρια της 72 χρόνια μετά τον θάνατό του, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
  • Η βέρα ενός πεσόντος στο αλβανικό μέτωπο επιστρέφεται, 72 χρόνια μετά! 2
    O Τζεμίλ Τζάλα περνάει στο δάχτυλο της Ντόροθι Γουέμπστερ τη βέρα που είχε βρει ο πατέρας του το 1960 σε ορεινή περιοχή της Αλβανίας

Ήταν μηχανικός πτήσεων ειδικών αποστολών των βρετανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, και για 72 χρόνια θεωρούνταν αγνοούμενος. Στις 29 Οκτωβρίου 1944 το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε μαζί με άλλα έξι άτομα συνετρίβη στην Αλβανία ενώ μετέφερε βοήθεια στις δυνάμεις που πολεμούσαν κατά των Ναζί. Ο λόγος για τον 23χρονο τότε λοχία Τζον Τόμσον, η βέρα του οποίου μαζί με ένα κουτί γεμάτο συντρίμμια από το βομβαρδιστικό Halifax «επέστρεψαν» στην 92χρονη αδελφή του, Ντόροθι Γουέμπστερ!

Η καταπληκτική αυτή ιστορία ήρθε στο φως χάρη στον Τζεμίλ Τζάλα. Το 1960 ο πατέρας του Γιάχο Τζάλα, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, βρήκε σε ορεινή περιοχή της Αλβανίας, περίπου 40 χλμ. βόρεια των Τιράνων, το δάχτυλο του άτυχου Βρετανού λοχία μαζί με τη βέρα του. Τότε είχε αποφασίσει να κρατήσει το δαχτυλίδι και να το κρύψει στο σπίτι του, υπό το φόβο των κομμουνιστικών Αρχών. Λίγο προτού πεθάνει, όμως, ζήτησε από τον γιο του να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με την οικογένεια του ιδιοκτήτη.


Τζόις και Τζον γράφει στο εσωτερικό της βέρας 

Πράγματι, ο Τζεμίλ Τζάλα επικοινώνησε με τις με τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, των δύο χωρών που συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Αλβανίας από τους Ναζί. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να επιβεβαιώσει η βρετανική πρεσβεία ότι ο ιδιοκτήτης της βέρας είναι ο Τζον Τόμσον και να ειδοποιήσει όχι μόνο τη δική του οικογένεια, αλλά και τις οικογένειες των άλλων έξι επιβατών του μοιραίου Halifax που για 72 χρόνια θεωρούσαν τους δικούς τους ανθρώπους αγνοούμενους.

Οι βρετανικές Αρχές δεν είπαν ποτέ στις οικογένειες των στρατιωτών το τι είχαν απογίνει , καθώς όλοι τους –μαζί και ο Τζον Τόμσον– συμμετείχαν σε μυστική αποστολή στην Αλβανία.

«Περιμέναμε 70 χρόνια. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είμαστε εδώ, σήμερα, τιμώντας το γεγονός αυτό, ύστερα από τόσο καιρό», δήλωσε η 92χρονη Ντόροθι Γουέμπστερ στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αλβανικό υπουργείο Άμυνας. Ο γιος της Μπράιαν Γουέμπστερ αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι ο παππούς και η γιαγιά του δεν κλείδωναν ποτέ το σπίτι τους, περιμένοντας τον αγνοούμενο γιο τους.

«Θα πάω στον τάφο [του πατέρα μου] και θα του πω να αναπαυθεί εν ειρήνη, αφού η επιθυμία του έχει εκπληρωθεί», δήλωσε ο Τζεμίλ Τζάλα.