11 Μάρτιος 2015, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2015, 13:57

Το πρώτο επίσημο ραντεβού κυβέρνησης-θεσμών στις Βρυξέλλες

  • Το πρώτο επίσημο ραντεβού κυβέρνησης-θεσμών στις Βρυξέλλες
    «Λιώστε την τρόικα» λέει το γκράφιτι στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με φόντο τις εμπρηστικές δηλώσεις, τόσο από τη πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά των δανειστών, ξεκινούν στις 15:00 στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους θεσμούς προκειμένου να αποσαφηνιστούν, και κυρίως να εξειδικευτούν, οι ελληνικές προτάσεις.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση (πολιτική και τεχνική) θα γίνει στις Βρυξέλλες «χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να συλλέξουν στοχευμένα στοιχεία».

Διευκρινίζουν ωστόσο ότι τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Αθήνα, θα είναι χαμηλόβαθμα και οι επαφές θα γίνονται μόνο με ομόβαθμούς τους.

Στο σημερινό ραντεβού των Βρυξελλών συμμετέχουν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, καθώς και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Την ίδια ώρα, Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινούν κύκλους επαφών στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Πέμπτη στο Παρίσι με εμπειρογνώμονες αλλά και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, ενώ θα μιλήσει και σε εκδήλωση του Οργανισμού με θέμα τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα. Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ραντεβού στις Βρυξέλλες με Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υφυπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) ο Γιάνης Βαρουφάκης θα συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στο Παρίσι, εκτός από την ελληνική αποστολή, βρίσκονται και ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα έχει γεύμα εργασίας με τον Φρανσουά Ολάντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ