Ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται

Η 11η Μαρτίου 2010 αποτελεί μια σημαντική ημέρα για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τους Ασσύριους σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μια σπουδαία ημερομηνία για τα εκατομμύρια θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Η απόφαση της ολομέλειας του Σουηδικού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσει με ψήφους 131 υπέρ και 130 κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με την καθοριστική ψήφο της κουρδικής καταγωγής βουλευτού Gulan Avci, αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία η οποία ήρθε σε μια δύσκολη περίοδο. Σε μια συγκυρία όπου το μόνο που λεγόταν και συνεχίζει να ακούγεται είναι αριθμοί. Στην ελληνική όμως παράδοση υπάρχουν και οι λέξεις, που γίνονται σύμβολα, αγώνες, ταυτότητα. Αυτή όπου όπως λέει ο Νίκος Καζαντζάκης, που κατέγραψε το δράμα των ξεριζωμένων Ελλήνων μετά τη Γενοκτονία, δίνει νόημα και μορφή σε μια άμορφη και άμυαλη απεραντοσύνη.

Η απόφαση της σουηδικής Βουλής την 11η Μαρτίου 2010 ήρθε μετά την απόφαση του Μαΐου του 2009, ότι από κοινού Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι θα προωθήσουν το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας στη σουηδική Βουλή. Είμαι περήφανος γιατί στην εκδήλωση εκείνη στη Στοκχόλμη μίλησα μαζί με τους συναγωνιστές Κώστα Φραγγίδη (πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Στοκχόλμης «Εύξεινος Πόντος»), Vahagn Avedian (μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Σουηδίας) και τον Sabri Atman (εκπρόσωπο των Ασσυρίων). Εκεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου και του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας διανεμήθηκε το βιβλίο μου για τη Γενοκτονία, στην αγγλική γλώσσα.

Είχε προηγηθεί η παρουσίαση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στη Στοκχόλμη και το αίτημα για την αναγνώριση, η πρωτοβουλία των βουλευτών του Αριστερού Κόμματος (Vänsterpartiet) Τάσου Σταφιλίδη, Hans Linde, και Fredrik Malm, ενώ στη συνέχεια υπήρξε πρωτοβουλία και του κόμματος των Πρασίνων (Miljöpartiet), χωρίς όμως να περάσει από την Ολομέλεια. Λίγο αργότερα το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Σουηδίας, το Σοσιαλδημοκρατικό, κατά την ετήσια συνέλευση του, τον Νοέμβριο του 2009 , είχε αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Ασσυρίων, των Ελλήνων και Αρμενίων.

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας πήγε προς ψήφιση στο σουηδικό Κοινοβούλιο, και το αποτέλεσμα ήταν η επικράτηση της αλήθειας έναντι της άρνησης και της προπαγάνδας.

Η αναγνώριση από τη Σουηδία έχει τεράστια αξία, γνωρίζοντας τη θέση της χώρας τόσο παγκόσμια όσο και ευρωπαϊκά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται, και απ’ ό,τι φαίνεται έχει και αποτέλεσμα. Ειδικά όταν προέρχεται από τη δυναμική, και έξω από συμφέροντα και λογικές, διασπορά και ανιδιοτελείς ανθρώπους. Ο αγώνας συνεχίζεται, και παρότι έχει πολλά εμπόδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό, θα είναι νικηφόρος! 

 

Διαβάστε περισσότερα για την Γενοκτονία των Ποντίων στη σχετική ενότητα του Pontos-News.gr