11 Μάρτιος 2015, 17:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρτιος 2015, 11:13

Μεγάλο αφιέρωμα για τα μουσικά ενθύμια των παραλίων του Πόντου στη Σταυρούπολη (βίντεο)

  • Μεγάλο αφιέρωμα για τα μουσικά ενθύμια των παραλίων του Πόντου στη Σταυρούπολη (βίντεο)

Ένα διήμερο αφιέρωμα λόγου και τέχνης στον πολιτισμό του Πόντου, με τίτλο «Μουσικά Ενθύμια των Παραλίων του Πόντου» είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και το Μουσικό Εργαστήρι του συλλόγου πριν από λίγες ημέρες.

Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων κύλησε με ενδιαφέρουσες διαλέξεις για τις μεγάλες μορφές των πόλεων των παραλίων του Πόντου, στο εντευκτήριο του συλλόγου. Πιο συγκεκριμένα, ο Θεοδόσιος Κυριακίδης, δρ Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας έδωσε διάλεξη με θέμα «Πολύκαρπος Ψωμιάδης, ο μητροπολίτης Ξάνθης από Κολωνίας» (Κοτύωρα). Για τον μεγάλο πολιτικό των Ποντίων, τον Λεωνίδα Ιασωνίδη, αλλά και για τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, τον μέγα Πόντιο ευγενή από την Κερασούντα, μίλησε ο δρ Ιστορίας Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

Την επόμενη μέρα τη σκυτάλη πήρε η μουσική, με την αφιερωματική συναυλία με τίτλο «Μουσικά Ενθύμια των Παραλίων του Πόντου». Το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Παύλου Μελά «Χρήστος Τσακίρης» γέμισε από κόσμο που προσήλθε για να απολαύσει το τμήμα του Μουσικού Εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και τη μουσική ομάδα «Ορφέας». Ερμήνευσαν ο Ιωσήφ Αλμασίδης και ο Βασίλης Τοπαλίδης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια-ενορχήστρωση είχε ο Γιώργος Πουλαντζακλής.

Gallery