10 Μάρτιος 2015, 23:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2015, 23:18

Χορό της κοιλιάς χορεύουν και άνδρες στην Τουρκία (φωτο)

 • Χορό της κοιλιάς χορεύουν και άνδρες στην Τουρκία (φωτο)
  Επί το έργον...
 • Χορό της κοιλιάς χορεύουν και άνδρες στην Τουρκία (φωτο)
  Ο Σεγκά Ντεμιρντελέν, χορευτής της κοιλιάς από τους λίγους στη Τουρκία
 • Χορό της κοιλιάς χορεύουν και άνδρες στην Τουρκία (φωτο)
  Ο Σεγκά βάφεται με προσοχή, μια και σε λίγο θα ελέγξει την κατάσταση ο σκηνοθέτης
 • Χορό της κοιλιάς χορεύουν και άνδρες στην Τουρκία (φωτο)
  Έτοιμος για να καταπλήξει τα πλήθη

Κι όμως είναι αλήθεια! Υπάρχουν άνδρες χορευτές που λικνίζουν τους γοφούς τους και κουνούν με απίστευτη χάρη τα διάφανα πέπλα τους τρελαίνοντας κόσμο στη γειτονική Τουρκία.

Πρόκειται για τους «zennes», που διαπρέπουν στον χορό της κοιλιάς και η ιστορία τους χάνεται στα βάθη της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όταν οι γυναίκες ήταν κλεισμένες στα χαρέμια και οι σουλτάνοι αναγκάζονταν να διασκεδάσουν με άνδρες χορευτές. Φορούν παρομοίως φανταχτερά κοστούμια. Οι φορεσιές τους είναι διακοσμημένες με φλουριά, ενώ γυαλιστερά ή διάφανα υφάσματα και πέπλα κρέμονται από τα χέρια τους.

Το τελευταίο διάστημα η δημοτικότητά τους είναι πολύ υψηλά, καθώς όπως σημειώνει στο σχετικό αφιέρωμα η Wall Street Journal, υπάρχει μια γενικότερη στροφή στην κουλτούρα της οθωμανικής εποχής, σχεδόν σε όλους τους τομείς της ζωής.

Συνήθως είναι ευκίνητοι και αθλητικοί τύποι συχνά με γένια, που χορεύουν σε κλαμπ όπου γίνεται χαμός σε κάθε εμφάνισή τους, αλλά και σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις όπως πάρτι, γάμους, τελετές ακόμη και σε γιορτές για διαζύγιο.

Ο Σεγκά Ντεμιρντελέν είναι ένας από αυτούς. Το καλλιτεχνικό του όνομά είναι Ζενές Σεγκά. Ο 26χρονος είναι από τους πιο διάσημους χορευτές της κοιλιάς αυτή τη στιγμή, καθώς στα κλαμπ που εμφανίζεται δεν πέφτει καρφίτσα, ενώ πέρυσι έκανε παραστάσεις στη Γερμανία και την Κύπρο.

«Δεν είναι κάτι νέο, αλλά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει αυξηθεί η ζήτηση. Φαίνεται πως πλέον είναι πολύ μικρότερο το ενδιαφέρον για τις γυναίκες χορεύτριες της κοιλιάς. Δεν είναι μία δουλειά μόνο για γυναίκες. Είναι μία μορφή τέχνης» λέει.

Οι χορευτές βέβαια και γενικότερα οι ομοφυλόφιλοι περνούν δύσκολα στην Τουρκία. Ο Σεγκά λέει ότι ο πατέρας του δυσκολεύτηκε να αποδεχθεί την επιλογή του γιου του, ενώ κάποιοι άνδρες ενοχλούνται παρακολουθώντας το σόου του.