Τσίπρας προς Βερολίνο: Η ηθική δεν μπορεί να είναι α λα καρτ

  • Τσίπρας προς Βερολίνο: Η ηθική δεν μπορεί να είναι α λα καρτ
    Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της –κάτι που πρέπει να πράξουν και οι εταίροι της– διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συζήτησης περί σύστασης επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις τις οποίες η Ελλάδα θα τις διεκδικήσει μέχρι τέλους.

«Η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι α λα καρτ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα τόσο στο Βερολίνο όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο «επικράτησε η λογική του εξευτελισμού και της εξαθλίωσης ενός ολόκληρου λαού για την ήττα του», γεγονός που το πλήρωσαν οι λαοί της Ευρώπης, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης.

Υπενθύμισε επίσης ότι μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία ωφελήθηκε –ορθώς– από σειρά παρεμβάσεων με κυριότερες την διαγραφή του χρέους της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και φυσικά «με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμηση της».

Αναφορά από την Επί του Όρους Ομιλία του Ιησού χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους, αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους», είπε για το Βερολίνο.

Στις αναφορές για την τιμωρητική λογική των Γερμανών απέναντι στην Ελλάδα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν κάνουμε θεοδικία αλλά δεν παραιτούμαστε από τις απαράγραπτες υποχρεώσεις μας. Δεν κάνουμε μαθήματα αλλά και δεν δεχόμαστε μαθήματα ηθικής».

Η συζήτηση στη Βουλή  αφορά την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για την επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή  των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών.