Ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε πρωτοβουλία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

  • Ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε πρωτοβουλία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
    Φωτ.: Arno Burgi (EPA)

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και με αυτή την αφορμή διεθνείς επιχειρηματίες, φιλάνθρωποι και ανθρωπιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους και θέτουν επί τάπητος όχι μόνο τα ζητήματα της Γενοκτονίας αλλά και εκείνα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δύναμης της προσφοράς.

Η διεθνής πρωτοβουλία 100 LIVES (Εκατό ζωές) που βγήκε σήμερα στον «αέρα» δημιουργήθηκε προκειμένου να αναδειχθεί το πώς Αρμένιοι που επέζησαν και οι οικογένειές τους συνέχισαν τη ζωή τους με επιτυχία, συνεισφέροντας σημαντικά στον παγκόσμιο πολιτισμό, τις Τέχνες, τον αθλητισμό, τις επιστήμες και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στόχος της είναι επίσης να εκφράσει την ευγνωμοσύνη των Αρμενίων σε άτομα και οργανισμούς που με τις ηρωικές τους ενέργειες έσωσαν πολλούς κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό θεσπίστηκε το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Aurora Prize for Awaking Humanity» που πήρε το όνομά του από την Αουρόρα Μαρντιγκανιάν, τη γυναίκα-σύμβολο της αρμένικης Γενοκτονίας.

Το συγκεκριμένο βραβείο «ένα κίνητρο για τους σύγχρονους σωτήρες», όπως λένε οι εμπνευστές της διεθνούς πρωτοβουλίας, θα έχει ύψος 1 εκατ. δολάρια και θα δίνεται σε έναν παραλήπτη ο οποίος με τη σειρά του θα το προσφέρει στον οργανισμό που θεωρεί ως πηγή έμπνευσης για τη δράση του.

Την Επιτροπή Επιλογής συγκροτούν –μεταξύ άλλων– ο ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ και οι νομπελίστες Έλι Γουέζελ και Όσκαρ Άριας. Ο Κλούνεϊ θα είναι αυτός που θα απονείμει το πρώτο βραβείο σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ερεβάν στις 24 Απριλίου 2016.