10 Μάρτιος 2015, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2015, 19:08

Γερμανός δήμαρχος παραιτήθηκε επειδή δεχόταν απειλές από νεοναζί

  • Γερμανός δήμαρχος παραιτήθηκε επειδή δεχόταν απειλές από νεοναζί
    Πορεία διαμαρτυρίας από την DPA (Φωτ.: Matthias Balk / EPA)

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Γερμανία η παραίτηση του δημάρχου μιας μικρής πόλης της ανατολικής Γερμανίας. Πρόκειται για τον Μάρκους Νιρτ, δήμαρχο του Τρέγκλιτς, της κωμόπολης των 2.700 κατοίκων στο κρατίδιο της Σαξονίας-Ανχαλτ. Ανακοίνωσε, λοιπόν, πως εγκαταλείπει τα καθήκοντά του επειδή ο ίδιος και η οικογένειά του δεχόνταν απειλές από τους Γερμανούς νεοναζιστές, από όταν δέχθηκε την εγκατάσταση κέντρου υποδοχής προσφύγων στην κοινότητά του.

«Αισθάνομαι εγκαταλελειμμένος από τα πολιτικά κόμματα», δήλωσε ο δήμαρχος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ξεκαθαρίζοντας πως δεν παραιτήθηκε επειδή φοβάται. «Ως ασήμαντος δήμαρχος έγινα θύμα», συμπλήρωσε ενώ κατήγγειλε ότι το NPD (Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας) οργάνωνε διαδηλώσεις κάτω από τα παράθυρά του επί πολλές εβδομάδες!

«Κατανοώ την ανησυχία του Μάρκους Νιρτ για τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά δεν είναι αποδεκτό το γεγονός ότι κάποιος αναγκάζεται να παραιτηθεί διότι υποστηρίζει μειονότητες και σκοντάφτει επάνω στους νεοναζί», δήλωσε η γενική γραμματέας του SPD Γιασμί Φαχίμι. Από την πλευρά του ο Τζεμ Εζντεμίρ, των Πρασίνων, υποστήριξε: «Όταν στη δημοκρατία μας και στο κράτος δικαίου μας ένας αιρετός άρχων αισθάνεται απροστάτευτος απέναντι στον φαιό όχλο, πρέπει να σημάνει συναγερμός».


Αντιφασιστική πορεία ενάντια στο NPD (φωτ.: Jens Trenkler / EPA)

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Γερμανία είναι ο πρώτος προορισμός των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Υποδέχθηκε το 2014 περισσότερους από 200.000 αιτούντες (αύξηση κατά 60% σε σχέση με το 2013). Η εισροή αυτή έχει προκαλέσει τις ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των προσφύγων και των μουσουλμάνων που οργανώνονται από το κίνημα Pegida.