10 Μάρτιος 2015, 16:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2015, 16:32

Έρχονται 555 εκατ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία

  • Έρχονται 555 εκατ. ευρώ στα ελληνικά ταμεία
    Φωτ.: Flickr

Ένεση ρευστότητας 555 εκατ. ευρώ έρχεται στα ελληνικά ταμεία. Πρόκειται για χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που αποφασίστηκε να δοθούν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, είναι τα έσοδα που είχε το ΤΧΣ από την πληρωμή του μερίσματος των προνομιούχων μετοχών που έλαβαν οι τράπεζες για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση στο πλαίσιο του πακέτου Αλογοσκούφη, το 2008.

Η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της στάσης των Ευρωπαίων, οι οποίοι ανοιγοκλείνουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας ανάλογα με την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις.

Τα χρήματα αυτά τα είχαν μπλοκάρει οι Βρυξέλλες ως έναν ακόμη μοχλό πίεσης στην κυβέρνηση ώστε να αποδεχτεί την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων. Έπειτα από διαπραγματεύσεις όμως (κυβέρνησης και ΤΧΣ), τη Δευτέρα αργά το απόγευμα κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του ESM.

Εκτιμάται ότι η αλλαγή στάσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού συνδέεται με την πρόοδο στο χθεσινό Eurogroup, κατά το οποίο η κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει η αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια και οι Ευρωπαίοι άναψαν «πράσινο φως» για τα 555 εκατ. ευρώ.