10 Μάρτιος 2015, 15:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2015, 15:07

Ο διάλογος Ντράγκι- Βαρουφάκη που άναψε το πράσινο φως

  • Ο διάλογος Ντράγκι- Βαρουφάκη που άναψε το πράσινο φως
    O πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση του Eurogroup (φωτ.: Olivier Hoslet / EPA)

Μπορεί ο διάλογος μεταξύ Μάριο Ντράγκι και Γιάνη Βαρουφάκη να ήταν σύντομος αλλά ήταν δραματικός. Αφορούσε την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και τον φέρνει στη δημοσιότητα τα πρακτορείο Bloomberg το οποίο επικαλείται δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους προσκείμενους στις συζητήσεις.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στις Βρυξέλλες φέρεται να είπε στον υπουργό Οικονομικών ότι τα βιβλία του Δημοσίου θα πρέπει να εξεταστούν ώστε να καθοριστεί το κενό χρηματοδότησης. Παρόμοιο ήταν το μήνυμα από τους αξιωματούχους της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου.

Ενώ ο Ντράγκι πίεζε τον Βαρουφάκη να δεχθεί την επιστροφή των αξιωματούχων της τρόικας, ο υπουργός είπε πως είναι παρανόηση ότι η Ελλάδα αντιδρά σε μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους που έχουν άμεση γνώση της συζήτησης.

Αμέσως μετά ακολούθησε ο εξής σύντομος διάλογος: «Μπορούν να ξεκινήσουν σύντομα;», ρώτησε ο Ντράγκι. Ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε. «Τετάρτη;», ξαναρώτησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Και κάπως έτσι έκλεισε η συμφωνία.