10 Μάρτιος 2015, 15:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2015, 14:39

Πρώτη φορά «φυτεύτηκαν» ψεύτικες αναμνήσεις σε πειραματόζωα

  • Πρώτη φορά «φυτεύτηκαν» ψεύτικες αναμνήσεις σε πειραματόζωα
    Φωτ.: Flickr

Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως χάκερ του εγκεφάλου. Γάλλοι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν τεχνητές –δηλαδή ψεύτικες– αναμνήσεις στη μνήμη ποντικιών την ώρα που εκείνα κοιμούνταν. Με τη βοήθεια ηλεκτροδίων οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών «εμφύτευσαν» την ευχάριστη ανάμνηση μιας τοποθεσίας στον εγκέφαλο των πειραματόζωων, και όταν αυτά ξύπνησαν αναζητούσαν πλέον αυτό το μέρος ώστε να ξαναζήσουν την (ανύπαρκτη) ευχάριστη «εμπειρία».

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Καρίμ Μπενσενάν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης Nature Neuroscience υπογράμμισαν ότι δεν επρόκειτο για μια υποσυνείδητη και αυτόματη αντίδραση, αλλά για μια συνειδητή μνήμη η οποία κατεύθυνε τη συμπεριφορά των πειραματόζωων την επόμενη μέρα.

Είναι δυνατό τα συγκεκριμένα ευρήματα να αποτελέσουν τη βάση για μια μη επεμβατική μέθοδο χειραγώγησης της μνήμης και στους ανθρώπους; «Ναι, αλλά μέχρι να υπάρξουν όντως κλινικές εφαρμογές θα χρειαστούν αρκετά χρόνια», δηλώνουν οι επιστήμονες. Προς το παρόν άγνωστο παραμένει και το αν κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορούν να «φυτευτούν» στον εγκέφαλο και άλλες τεχνητές μνήμες, όπως αυτές διαφόρων δεξιοτήτων.

Μελλοντικά ίσως ανοίξει ο δρόμος για μια νέου τύπου υπνοθεραπεία της κατάθλιψης ή των χρόνιων φοβιών και των τραυματικών αναμνήσεων, όπως συμβαίνει στη διαταραχή του μετατραυματικού στρες.

Ασφαλώς όμως όταν «παίζεις» με τον εγκέφαλο κάποιου, υπάρχει και μια σκοτεινή πλευρά. «Το γεγονός ότι μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο στη διάρκεια του ύπνου είναι λιγάκι ανησυχητικό, επειδή σημαίνει πως θα μπορούσες να κάνεις κάποιον να θέλει κάτι, ακόμη κι αν δεν το θέλει πραγματικά», δήλωσε ο Νιλ Μπέρτζες από το University College του Λονδίνου.

«Υπάρχουν οι ιατρικές εφαρμογές και οι πιο οργουελιανές εφαρμογές, όπου η κυβέρνηση μπαίνει μέσα στα κεφάλια των ανθρώπων και αρχίζει να τους ελέγχει», προειδοποίησε ο Λόρεν Φρανκ του Πανεπιστημίου Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας.