10 Μάρτιος 2015, 13:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2015, 13:05

Ποιες είναι οι τροφές που γερνούν την επιδερμίδα μας

  • Ποιες είναι οι τροφές που γερνούν την επιδερμίδα μας
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φροντίδα της επιδερμίδας μας, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τη λαμπερή της όψη για πολλά χρόνια, θέλει σύμφωνα με τους ειδικούς αρκετές... θυσίες, με πρώτη και καλύτερη την αποφυγή της πολύωρης έκθεσής μας στον ήλιο, την κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ και τον περιορισμό του ξενυχτιού.

Εκτός όμως από αυτές τις συνήθειες, χρειάζεται να κάνουμε και λίγο κράτει σε κάποιες τροφές που ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος και οι οποίες είναι οι εξής:

Γλυκά
Όταν τρώμε περισσότερη ζάχαρη από αυτήν που μπορεί να επεξεργαστεί ο οργανισμός μας, τα πλεονάζοντα μόρια ζάχαρης ενώνονται με τις πρωτεΐνες δημιουργώντας τελικά προϊόντα προχωρημένης «γλυκοζυλίωσης». Αυτά καταστρέφουν το κολλαγόνο της επιδερμίδας, την πρωτεΐνη δηλαδή που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και ζωντανό.

Αλκοόλ
Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό και διαταράσσει τον ύπνο, στοιχεία που έχουν συνδεθεί με την επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, σύμφωνα με έρευνες που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί.

Ξεροψημένο κρέας
Όσο νόστιμες κι αν είναι οι ξεροψημένες άκρες από τα παϊδάκια, τα μπιφτέκια και τις μπριζόλες, αυτά ακριβώς τα κομμάτια του κρέατος περιέχουν προφλεγμονώδεις υδρογονάνθρακες και οι φλεγμονές διασπούν το κολλαγόνο της επιδερμίδας που σχετίζεται με τη γήρανση της επιδερμίδας μας.

Αλμυρά φαγητά
Άσχημα τα νέα και για τους λάτρεις του αλατιού, καθώς αυξάνει την κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα να προσδίδει ωχρή όψη στο δέρμα. Μεγάλες ποσότητες αλατιού εμπεριέχονται και στα επεξεργασμένα τρόφιμα και είδη κρέατος, όπως είναι το μπέικον, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά, οπότε καλό θα είναι να τα περιορίσουμε σταδιακά από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.