11 Μάρτιος 2015, 08:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάρτιος 2015, 18:48

Πέντε χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σουηδικό Κοινοβούλιο

 • Πέντε χρόνια από την αναγνώριση της Γενοκτονίας από το σουηδικό Κοινοβούλιο

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, των Αρμενίων και των χριστιανικών μειονοτήτων των Ασσύριων, των Σύριων και των Χαλδαίων από το Σουηδικό Κοινοβούλιο. Ημέρα ιδιαίτερης χαράς και συγκίνησης αποτελεί η 11η Μαρτίου 2010 για τους Έλληνες του Πόντου σε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα για εκείνους που ζουν στη Σουηδία.

Οι βασικοί συντελεστές της ιστορικής αυτής επιτυχίας

Ποιοι ήταν όμως οι βασικοί συντελεστές που πρωτοστάτησαν και έφεραν εις πέρας μια εθνική υπόθεση δικαίωσης, πρώτιστα του ποντιακού ελληνισμού και ευρύτερα του οικουμενικού ελληνισμού; Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας, προηγήθηκαν αγώνες, τριάντα και πλέον ετών, από τους Έλληνες μετανάστες σ' αυτήν τη σκανδιναβική χώρα.

 1. Πρώτα απ' όλα αναφέρονται οι παππούδες και οι γονείς Ποντίων της ελληνικής παροικίας, που εμφύσησαν στις νέες γενιές την ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.
 2. Από το 1981 ακόμη, οι δύο ποντιακοί σύλλογοι της Σουηδίας ανέλαβαν να συντονίσουν δράσεις με στόχο να προβάλλουν και να διατηρούν την ποντιακή πολιτιστική ιστορία, την παράδοση και την «ταυτότητα». Από το 1984, με κύριο άξονα δράσης το Σύλλογο «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης, διοργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης, στις 19 Μαΐου, για τα θύματα της Γενοκτονίας.
 3. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή και των Ποντίων προέδρων και μελών του ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Β. Στοκχόλμης, που συνεργάστηκαν στενά με τον «Εύξεινο Πόντο» Στοκχόλμης για τη διοργάνωση και προβολή των εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας.
 4. Καθοριστικής σημασίας ήταν η απόφαση του «Εύξεινου Πόντου» Στοκχόλμης, με πρόεδρο τον Κώστα Φραγγίδη, να συνεργαστεί με οργανώσεις Αρμενίων και Ασσυρίων στη Σουηδία, για την κοινή προβολή του θέματος στο σουηδικό κοινό και τα μέλη του σουηδικού Κοινοβουλίου.
 5. Στο να γίνει γνωστή η υπόθεση στο σουηδικό κοινό συνέβαλε και το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας, που από το 1994 δημιούργησε τμήμα βιβλιοθήκης αφιερωμένο στον ποντιακό ελληνισμό, αλλά και διεξήγαγε συγκεκριμένες δράσεις (διαλέξεις, σεμινάρια, εκθέσεις).
 6. Ακόμη, από το έτος 2000 πρωτοκαλλιέργησε τη συνεργασία με οργανώσεις Αρμενίων, Ασσυρίων, Κυπρίων, αλλά και Κούρδων, για την κοινή προώθηση θεμάτων που αφορούσαν την αναγνώριση των γενοκτονιών. Στη συνέχεια, στάθηκε μόνιμος αρωγός για την παροχή στοιχείων που χρειάστηκαν οργανώσεις και βουλευτές, οι οποίοι προωθούσαν το θέμα στο σουηδικό κοινό και ειδικότερα στη σουηδική Βουλή.
 7. Από τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές, εκτός του Νίκου Παπαδόπουλου, το 2006 ο τότε βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σουηδίας, Τάσος Σταφυλίδης, κατέθεσε στο σουηδικό Κοινοβούλιο και υπερασπίστηκε ένθερμα την πρώτη επερώτηση προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών, με αίτημα την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, αλλά και την προστασία του ποντιακού πληθυσμού στην Τουρκία, που ακόμη καταπιέζεται από το τουρκικό κράτος.
 8. Επίσης, ο Αλέκος Χρυσόπουλος, πρώτος Έλληνας βουλευτής στη σουηδική Βουλή, ήδη στη δεκαετία του 1980 δεν έχανε ευκαιρία να τονίσει, τόσο στη Βουλή όσο και σε συνεντεύξεις, την ποντιακή καταγωγή του.
 9. Μετά την απόρριψη της πρότασης αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή, τον Ιούνιου του 2008, ο Νίκος Παπαδόπουλος κατέθεσε νέα πρόταση και προσυπέγραψε, στη συνέχεια, την κοινή πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας όλων των χριστιανικών εθνών της Μικράς Ασίας που έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας.
 10. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Οκτώβριο του 2009, το συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υιοθέτησε πρόταση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Σουηδία και αποφάσισε να προβεί σε ενέργειες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας όχι μόνο από τη Σουηδία, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.