10 Μάρτιος 2015, 12:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2015, 12:12

90 χρόνια Ολυμπιακός – Ο πειραϊκός σύλλογος γιορτάζει

  • 90 χρόνια Ολυμπιακός – Ο πειραϊκός σύλλογος γιορτάζει
    Το επετειακό λογότυπο της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

Ημέρα γιορτής η σημερινή για την οικογένεια του Ολυμπιακού, καθώς συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ο σύλλογος δημιουργήθηκε στις 10 Μαρτίου 1925, έπειτα από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.


Οι ιδρυτές του Ολυμπιακού ΣΦΠ στις 10 Μαρτίου 1925

Έντονο το προσφυγικό στοιχείο στον Ολυμπιακό, με πολλούς ξεριζωμένους από τις αλησμόνητες πατρίδες να αποτελούν την βάση του σωματείου τα πρώτα χρόνια, αλλά και στη συνέχεια (ως τις μέρες μας). Οι φίλαθλοί του πιστοί, ζωντανοί, πάλλονται στις εξέδρες στο ρυθμό του Ύμνου του Ολυμπιακού ή στα συνθήματα υπέρ της ομάδας. 

Ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Ολυμπιακού κατέχουν οι αδερφοί Ανδριανόπουλοι – η «θρυλική πεντάδα» όπως αποκαλούνταν! Οι Γιάννης, Γιώργος, Ντίνος, Βασίλης και Λεωνίδας υπήρξαν ποδοσφαιριστές του συλλόγου και εκ των ιδρυτικών μελών του.

Επίσης φόρεσαν όλοι τους τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, ενώ υπήρχαν και άλλοι δύο αδελφοί (ο Αριστείδης και ο Στέλιος) που έπαιξαν κι εκείνοι ποδόσφαιρο σε μικρότερα σωματεία του Πειραιά. Ο Γιώργος Ανδριανόπουλος μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του καριέρας διετέλεσε δήμαρχος Πειραιά και έπειτα Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.


Η «θρυλική πεντάδα»! Οι αδερφοί Ανδριανόπουλοι (από αριστερά): Γιάννης, Ντίνος, Γιώργος, Βασίλης και Λεωνίδας

Στην 90χρονη ιστορία τους οι Ερυθρόλευκοι μπορούν να καυχιούνται για πάρα πολλά επιτεύγματα. Ο σύλλογος έχει κατακτήσει τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους στο μπάσκετ, δύο στο βόλεϊ, δύο στο πόλο ανδρών και έναν στο γυναικών, και έναν στην ελληνορωμαϊκή πάλη. Επίσης έχει κατακτήσει το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο μπάσκετ και το Βαλκανικό Κύπελλο στο ποδόσφαιρο (1963).

Στις εγχώριες διοργανώσεις έχει πολυάριθμους πανελλήνιους διασυλλογικούς τίτλους, ενώ ανέδειξε δεκάδες Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Πρωταθλητές Ευρώπης, Μεσογειονίκες, Βαλκανιονίκες αλλά και εκατοντάδες Πανελληνιονίκες.

«Ενενήντα χρόνια υπερηφάνειας και δόξας για τον μεγαλύτερο ελληνικό σύλλογο. Γιορτάζουμε τα γενέθλια του Θρύλου και δουλεύουμε ασταμάτητα για το μεγαλείο του», ανέφερε στο μήνυμά του ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλης Μαρινάκης, που όπως έγινε γνωστό θα διαθέσει περισσότερα από 3.000.000 ευρώ για τη δημιουργία νέου, υπερσύγχρονου μουσείου (θα δημιουργηθεί στο χώρο του ΣΕΦ).


Το Ποδηλατοδρόμιο το 1896, στο σημείο όπου σήμερα έχει κατασκευαστεί το Γήπεδο Καραϊσκάκη

Επίσης, ανακοινώθηκε πως η φανέλα της επόμενης σεζόν θα είναι συλλεκτική, ενώ θα ετοιμαστεί και βιβλίο για την 90χρονη ιστορία του συλλόγου, τα έσοδα του οποίου θα πάνε για τον ιερό σκοπό της UNICEF. 

Ευχές για τα γενέθλια του συλλόγου έστειλε και η FIFA μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter: