10 Μάρτιος 2015, 13:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2015, 13:13

Η ποντιακή λύρα του Μιχάλη Καλιοντζίδη στο «Αλάτι της γης»! (βίντεο)

  • Αναβάλλεται η μουσική βραδιά του Μιχάλη Καλιοντζίδη στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων

Ο Πόντος τον τελευταίο καιρό έχει κατακτήσει την ελληνική τηλεόραση, καθώς ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες προβάλλουν την ποντιακή τους καταγωγή. Η επιτυχημένη εκπομπή «Το αλάτι της γης», που μεταδίδεται κάθε εβδομάδα από την συχνότητα της ΝΕΡΙΤ, παρουσιάζει αυτή την Κυριακή 15 Μαρτίου (13:00-15:00) ένα μεγάλο αφιέρωμα στις μουσικές και τους χορούς του Πόντου με τον κορυφαίο δεξιοτέχνη της ποντιακής λύρας Μιχάλη Καλιοντζίδη. Ο Μ. Καλιοντζίδης μαζί με τους μαθητές του και μια μεγάλη χορευτική παρέα δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για ένα επιτυχημένο ποντιακό γλέντι.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής γίνεται αναφορά στον μεγάλο πλούτο, την ποικιλία και το δυναμισμό που χαρακτηρίζει τη μουσική και τη χορευτική παράδοση του Πόντου. Παρουσιάζονται οι διαφορετικές περιοχές με το αντίστοιχο ρεπερτόριο στους χορούς, καθώς και τα κυριότερα μουσικά ποντιακά όργανα: κεμεντζές, κεμανές, άσκαυλος-αγγείον και φλογέρα-καβάλ.

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης μιλά επίσης για τη σχέση δάσκαλου-μαθητή και αναφέρεται στη νέα γενιά μουσικών που παραλαμβάνει τη σκυτάλη για να συνεχίσει την ποντιακή λύρα. Μαζί του παίζουν κεμεντζέ και τραγουδούν ο γιος του Χρήστος Καλιοντζίδης και οι μαθητές του Ηλίας Αβραμίδης, Λάμπης Μουρούζης, Γιώργος Μωυσιάδης, Δημήτρης Ξενιτόπουλος και Στάθης Πορφυρίδης. Ο Παντελής Νικολαΐδης παίζει τα παλαιά πνευστά λαϊκά όργανα του Πόντου καβάλ και αγγείον, ενώ το ρυθμό κρατούν ο Κώστας Φιλιππίδης με το λαγούτο και ο Γιάννης Γευγελής με το ταούλιν.

Η Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» και μέλη του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» συμμετέχουν με τις χορευτικές του ομάδες βάζοντας τη δική τους σφραγίδα  στην εκπομπή.