10 Μάρτιος 2015, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2015, 10:51

Η ιστορική Άτρα του Πόντου στο Σύλλογο Ποντίων Παναγίτσας «Ακρίτες» (βίντεο)

  • Η ιστορική Άτρα του Πόντου στο Σύλλογο Ποντίων Παναγίτσας «Ακρίτες» (βίντεο)

Μια εκδήλωση για την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Σύλλογο Ποντίων Παναγίτσας «Ακρίτες», στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου της Μαρίας Προκοπίδου Η Άτρα του Πόντου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ινφογνώμων». Για το βιβλίο μίλησαν, εκτός από τη συγγραφέα, ο εκδότης και συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης, η φιλόλογος Αναστασία Μαχαιρίδου, η παιδαγωγός Αικατερίνη Πετρίδου και η φιλόλογος και συγγραφέας Ελένη Τσιουμήτα.

Το βιβλίο αποτελεί ένα χρονικό αναμνήσεων από την ιστορική Άτρα του Πόντου, πατρίδα της οικογένειας των Γαβράδων και γενέτειρα σημαντικού αριθμού των Ποντίων προσφύγων της Αριδαίας.

Η ιστορική αυτή αναδρομή βασίζεται σε χειρόγραφα και ακουστικό υλικό από τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς, αλλά και στις αναμνήσεις των προσφύγων δεύτερης γενιάς που μιλούν μέσα από την καρδιά τους για τις προσωπικές ιστορίες των οικογενειών τους. Από την περιγραφή της ζωής στην Άτρα περνάει στον ξεριζωμό και στην Ανταλλαγή, μέχρι την τελική αποκατάσταση στην Αριδαία Πέλλας, όπου οι πρόσφυγες μεταφέρουν τον πολιτισμό και διατηρούν ακμαία την ανάμνηση της καταγωγής τους, η οποία περνά στους απογόνους. 

Στους προσκεκλημένους προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα φτιαγμένα από τα νεότερα μέλη του συλλόγου, σύμφωνα πάντα  με την καθοδήγηση των μεγαλύτερων γυναικών οι οποίες μεταδίδουν την εμπειρία τους για την ποντιακή μαγειρική  στη νέα γενιά. Το αποτέλεσμα δικαίωσε τους νέους μάγειρες που πήραν έτσι το βάπτισμα του πυρός!