10 Μάρτιος 2015, 09:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2015, 09:16

Νέα έκκληση από το εξωτερικό για την επιστροφή των Γλυπτών

  • Την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα ζητά η Αυστραλία

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, την Ελλάδα όπως και όλα τα έργα τέχνης άλλων λαών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το δίκαιο αίτημα δεν διατυπώνεται από έναν Έλληνα αλλά από τον διακεκριμένο Αβορίγινα ακαδημαϊκό και ακτιβιστή δρ. Γκάρι Φόλεϊ, ο οποίος κάνει αγώνα για την επιστροφή τεχνουργημάτων ιθαγενών της Αυστραλίας αλλά και για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που κρατάει παράνομα το Βρετανικό Μουσείο.

«Είναι πρωτάκουστο τα Γλυπτά να έχουν το όνομα του ανθρώπου που τα έκλεψε από την Ελλάδα» και να ονομάζονται «Ελγίνεια Μάρμαρα»

Ο δρ. Φόλεϊ σε διάλεξη που έδωσε στο πλαίσιο των εγκαινίων της νέας σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού τα οποία διοργανώνει για 5η συνεχή χρονιά η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, είπε ότι «είναι πρωτάκουστο τα Γλυπτά να έχουν το όνομα του ανθρώπου που τα έκλεψε από την Ελλάδα» και να ονομάζονται «Ελγίνεια Μάρμαρα» για να αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης απηύθυνε τον χαιρετισμό του στα ελληνικά, υιοθετώντας την εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο», στην οποία συμμετέχει και η Κοινότητα. Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που είχε η παρουσία του Δρ Γκάρι Φόλεϊ στην Κοινότητα καθώς και το θέμα της διάλεξής του, τόνισε ότι, σύντομα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα πρόκειται να τοποθετηθούν στην πρόσοψη του νέου κοινοτικού κτιρίου. «Εμείς θα φέρουμε τα Μάρμαρα στην Κοινότητα» είπε χαριτολογώντας.