10 Μάρτιος 2015, 08:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μάρτιος 2015, 08:33

Ποια τα πιθανά μέτρα για να πάρουμε μέρος της... δόσης μας

  • Ποια τα πιθανά μέτρα για να πάρουμε μέρος της... δόσης μας
    Ο υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλεί με τον Διευθύνων Σύμβουλο, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στο Eurogroup

Αφετηρία μιας νέας διαπραγματευτικής περιόδου που θα διαμορφώσει τις συνθήκες και θα οδηγήσει στη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση τη συμφωνία της Δευτέρας στο Eurogroup.

Μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη πρόκειται για σημαντικό βήμα προς την επιτυχημένη εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία όπως τόνισε δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί σε μια μέρα αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσδοκεί να υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς πριν από τις 20 Απριλίου.

Σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και του Απριλίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ξεκινάει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup, πως την Τετάρτη αρχίζουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς και ότι το ζήτημα της ρευστότητας θα το εγγυηθεί η ελληνική κυβέρνηση, από κοινού με τους θεσμούς. 

Τι προβλέπει η συμφωνία της Δευτέρας

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις του Eurogroup από την Τετάρτη και μέχρι την επόμενη Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να ετοιμάσει και να παρουσιάσει: 

  • διάταξη για την νέα περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα.
  • τροπολογία για τις τριγωνικές συναλλαγές (transfer pricing).
  • μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών.

Επιπλέον έως τις αρχές Απριλίου και αφού προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς θα πρέπει: 

  • να αποσαφηνιστούν οι υποχρεώσεις ή τα κίνητρα που θα έχουν οι πολίτες για να ζητούν αποδείξεις. 
  • να προχωρήσει στην χορήγηση αδειών ηλεκτρονικού τζόγου. να εφαρμοστεί πιλοτικά το σχέδιο για πρόσληψη part-time ελεγκτών (φοιτητές, συνταξιούχοι, νοικοκυρές) για να τονώσει την έκδοση αποδείξεων  και την είσπραξη του ΦΠΑ.

Αν όλα πάνε καλά και με βάση τις δεσμεύσεις που έλαβε η Ελλάδα, ίσως εντός της εβδομάδας πάρουμε προκαταβολή του 50% της δόσεως των 7,2 δισ. ευρώ που έχει  «παγώσει» προς τη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ