9 Μάρτιος 2015, 17:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2015, 17:07

Μετά από 20 χρόνια, πεδία μαχών λαξεύτηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη

  • Μετά από 20 χρόνια, πεδία μαχών λαξεύτηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη
  • Μετά από 20 χρόνια, πεδία μαχών λαξεύτηκαν στον Άγνωστο Στρατιώτη

Είναι τα κύρια θαλάσσια πεδία μαχών στα οποία έδωσαν τη ζωή τους πληρώματα του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού. Σε Αιγαίο, Ιόνιο και Μεσόγειο εκατοντάδες Έλληνες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, της Μικρασιατικής Εκστρατείας, του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου αλλά και των επιχειρήσεων στη μεσημβρινή Ρωσία (σημερινή Ουκρανία). Στον Ατλαντικό, στη διάρκεια του Παγκόσμιου Πολέμου, πληρώματα του Εμπορικού Ναυτικού θυσιάστηκαν στην προσπάθεια ανεφοδιασμού της Ευρώπης από την Αμερική.

Αυτοί οι «ανώνυμοι» τιμώνται πλέον στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Μετά από προσπάθειες χρόνων του Ιδρύματος Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης και του προέδρου του ναυάρχου ε.α. Κυριάκου Κυριακίδη, τα ονόματα των τριών θαλασσών και του ωκεανού λαξεύτηκαν στο μνημείο.

«Κύπρος» ήταν η τελευταία λέξη που είχε χαραχθεί το 1994.

Η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και η υλοποίησή της έγινε πριν από μία εβδομάδα «ώστε να αποκατασταθεί αυτή η χρόνια αδικία, για να γνωρίσουν όλοι τους θαλάσσιους αγώνες του Έθνους και για να τιμηθεί η μνήμη των Ελλήνων πεσόντων», αναφέρει το Ίδρυμα του Άλσους Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης.