Παρέμβαση εισαγγελέα για το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο (φωτο)

  • Παρέμβαση εισαγγελέα για το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο (φωτο)
    Φωτ.: Γιάννης Κολεσίδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
  • Παρέμβαση εισαγγελέα για το γκράφιτι στο Πολυτεχνείο (φωτο) 2
    Φωτ.: Γιάννης Κολεσίδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κάποιοι το χαρακτήρισαν ως μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική παρέμβαση στο αστικό τοπίο της Αθήνας, άλλοι έκαναν λόγο για βανδαλισμό σε ένα ιστορικό κτήριο. Το ασπρόμαυρο γκράφιτι που κάλυψε σε μία νύχτα το Πολυτεχνείο έχει καταφέρει όχι μόνο να διχάσει, αλλά και να προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να βρεθούν οι υπαίτιοι. Το αδίκημα είναι πλημμεληματικού βαθμού και αφορά τη «διακεκριμένη φθορά σε αντικείμενο που χρησιμεύει για το κοινό όφελος».

Το γκράφιτι του Πολυτεχνείου το υπογράφουν οι καλλιτέχνες «Icos&Case». Τεράστια ασπρόμαυρα έργα τους δημιουργούνται κατά καιρούς σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Οι δράστες βεβήλωσαν ένα ιστορικό κτήριο, μνημείο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και των δημοκρατικών αγώνων αυτού του τόπου. Δείχνοντας έλλειψη πολιτισμού και σεβασμού στην ιστορία, πλήττουν με τις πράξεις τους ηθελημένα και συνειδητά το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων.


Φωτ.: Γιάννης Κολεσίδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Athens Voice βρήκε έναν γκραφιτά που γνωρίζει την ομάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατατάσσονται κατά κάποιον τρόπο στη βερολινέζικη σχολή του γκράφιτι. «Παρουσίασαν μια μοναδική εικαστική πρόταση για την πόλη της Αθήνας. Πραγματικά όταν το αντικρίζεις νιώθεις δέος ως προς τον όγκο του, τη σύνθεση, την ταχύτητα της διεκπεραίωσης, την επικινδυνότητα της αποστολής», λέει χαρακτηριστικά.

Εξηγεί δε ότι το έργο έγινε μέσα σε τρεις διαφορετικές φάσεις, με ρολό και πλαστικό χρώμα. «Όχι σπρέι, η πράξη αυτή έχει αρκετά μηνύματα για όλους εμάς. Οι καλλιτέχνες θέλουν να υπενθυμίσουν μάλλον ότι το γκράφιτι ως τέχνη έχει τεράστια δυναμική χωρίς όρια και μπορεί να γίνει παντού», καταλήγει.