9 Μάρτιος 2015, 14:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2015, 14:59

Ουισκόνσιν: Νέες διαδηλώσεις για το φόνο άοπλου Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό

  • Ουισκόνσιν: Νέες διαδηλώσεις για το φόνο άοπλου Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό
    Φωτ.:ΕΡΑ

Με το σύνθημα «ο λαός ενωμένος ποτέ δεν θα ηττηθεί», κατέβηκαν για τρίτη συνεχή ημέρα στους δρόμους του Μάντισον, στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ δεκάδες ακτιβιστές και απλοί πολίτες διαδηλώνοντας κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Αφορμή γι’ αυτή την ομαδική «κραυγή» διαμαρτυρίας στάθηκε η πρόσφατη δολοφονία του 19χρονου Τόνι Ρόμπινσον Τζούνιορ ενός άοπλου έφηβου Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό.

Ο δήμαρχος Πολ Σόγκλιν χαρακτήρισε τη δολοφονία –που έγινε το ίδιο Σαββατοκύριακο με την 50ή επέτειο της «Ματωμένης Κυριακής» η οποία σημάδεψε την πορεία του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα στην πόλη Σέλμα της Αλαμπάμα– ως «απερίγραπτη τραγωδία» και υποσχέθηκε πλήρη διαφάνεια στις έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του.

Η δολοφονία αυτή αποτελεί το τρίτο σχεδόν παρόμοιο περιστατικό μετά τους θανάτους δυο άλλων άοπλων αφροαμερικανών στο Φέργκιουσον του Μισσούρι και τη Νέα Υόρκη που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» κύμα διαδηλώσεων κατά των φυλετικών διακρίσεων και της χρήσης υπέρμετρης βίας από τις αρχές επιβολής του νόμου.