9 Μάρτιος 2015, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάρτιος 2015, 15:28

Βρετανός βουλευτής ζητά να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα

  • Αυστραλία: Βουλευτές στον αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
    Φωτ.: Facundo Arrizabalaga (EPA)
  • Καμία σχέση το Brexit με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λένε στο Λονδίνο
    (Φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Είναι επικεφαλής της κίνησης και για την «Επανένωση των Γλυπτών» και βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Ο Άντριου Τζορτζ θεωρείται ένας από τους μεγάλους συμμάχους της Ελλάδας στον αγώνα για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα· στην κατεύθυνση αυτή σκοπεύει να καταθέσει σήμερα στη Βουλή των Λόρδων ερώτηση, ζητώντας από τη βρετανική κυβέρνηση να απαντήσει στο αίτημα της UNESCO για συζητήσεις με την ελληνική πλευρά.

Το 2013 η UNESCO είχε καλέσει τη Βρετανία σε μια διαδικασία διαμεσολάβησης σχετικά με τα Γλυπτά. Πέρσι το Λονδίνο ζήτησε προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου 2015 προκειμένου να απαντήσει. Ωστόσο κυβερνητικές πηγές έλεγαν στον Independent ότι ενόψει των εκλογών του Μαΐου δύσκολα θα υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Άντριου Τζορτζ: Η επιστροφή των Γλυπτών θα ήταν μια γενναιόδωρη κίνηση από τη Βρετανία και θα βελτίωνε τη θέση της στον κόσμο. Για την Ελλάδα θα ήταν επίσης καλό για την οικονομία της.

Ο βρετανικός Τύπος σχολιάζει ότι εάν το Λονδίνο επιλέξει την τακτική της καθυστέρησης και δεν ανταποκριθεί εγκαίρως στην πρόσκληση για διαμεσολάβηση, τότε είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να αφήσει την τακτική της διπλωματίας που εφαρμόζει εδώ και δεκαετίες και να επιλέξει τη νομική οδό φτάνοντας ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Φωτ.: Facundo Arrizabalaga (EPA)

Πηγή που έχει διατελέσει σύμβουλος πολλών ελληνικών κυβερνήσεων σχολίαζε, επίσης στον Independent, ότι το βασικό πρόβλημα είναι να βρεθεί το δικαστήριο που θα έχει τη δικαιοδοσία ώστε να εκδικάσει μια τέτοια υπόθεση. «Αν όμως αυτό το εμπόδιο ξεπεραστεί, τότε υπάρχει πιθανότητα 75-80% η Ελλάδα να κερδίσει τη δίκη», έλεγε η ίδια πηγή.

Από την Αθήνα η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο υπουργείο Πολιτισμού Έλενα Κόρκα τονίζει ότι η βρετανική σιωπή από το 2013 «δεν είναι ιδιαίτερα ευγενική», ενώ προς το παρόν απορρίπτει το ενδεχόμενο να υπάρξει άμεση προσφυγή στη δικαιοσύνη.