9 Μάρτιος 2015, 13:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2015, 13:20

Έρογλου: Σας κάναμε χάρη που δεν καταλάβαμε και τη Λάρνακα!

  • Έρογλου: Σας κάναμε χάρη που δεν καταλάβαμε και τη Λάρνακα!

Το δρόμο των προκλήσεων και της παραποίησης της ιστορίας έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να οφείλουν ένα ευχαριστώ στον τουρκικό στρατό γιατί έδειξε «μεγαλοψυχία» το 1974 σταματώντας στην Αμμόχωστο, ενώ μπορούσε να καταλάβει και την πόλη της Λάρνακας!

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημείωσε ότι η προσπάθειά του είναι να υπάρξει συνολική επίλυση του Κυπριακού και όχι να λυθεί το θέμα της Αμμοχώστου, η οποία παραμένει νεκρή πόλη από το 1974.

«Το Βαρώσι [Αμμόχωστος]», όπως είπε, «αποτελεί μια πτυχή του εδαφικού προβλήματος και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει αυτή την πτυχή, όταν ανοίξει το κεφάλαιο του εδαφικού μετά την επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο Έργολου τάχθηκε επίσης υπέρ της μόνιμης διατήρησης τουρκικών εγγυήσεων γιατί, όπως υποστήριξε, κάτι τέτοιο διασφαλίζει την ειρήνη στη Κύπρο. Τέλος, κάλεσε τον διεθνή παράγοντα να συμβάλει ώστε να καλυφθεί το μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ σημείωσε πως δεν αναμένει θετική συμβολή από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.