9 Μάρτιος 2015, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2015, 13:36

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην ιστορική πορεία της Σέλμα

  • Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην ιστορική πορεία της Σέλμα
    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ανάμεσα σε παιδιά της αφροαμερικανικής κοινότητας
  • Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην ιστορική πορεία της Σέλμα
    Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διέσχισαν τη γέφυρα Έντμουντ Πέτους στη Σέλμα της Αλαμπάμας
  • Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην ιστορική πορεία της Σέλμα
    Θερμή χειραψία αντάλλαξαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος

Μισός αιώνας έχει περάσει από τη «Ματωμένη Κυριακή», και χθες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στην πορεία που έγινε για ακόμα μία χρονιά στη γέφυρα της πόλης Σέλμα στην Αλαμπάμα. Ανάμεσά τους ο Μπαράκ και η Μισέλ Ομπάμα με τις κόρες τους, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τη σύζυγό του, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος που αποτελεί μια από τις πλέον σεβάσμιες φυσιογνωμίες της Αμερικής.

Όλοι μαζί διέσχισαν τη γέφυρα της Σέλμα, που αν και φέρει το όνομα του ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν, Έντμουντ Πέτους, αποτελεί σύμβολο του αγώνα των μαύρων για ίσα δικαιώματα.

Το μέλος του Κογκρέσου, Τζον Λιούις, ο οποίος επίσης είχε περπατήσει στη γέφυρα και πριν από 50 χρόνια, ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να προσευχηθεί για τους ανθρώπους της Σέλμα και ολόκληρο το αμερικανικό έθνος.

Από εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι αν και έχει σημειωθεί πρόοδος, «η πορεία κατά του ρατσισμού δεν έχει ακόμα τελειώσει», σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως «δεν χρειαζόμαστε την έκθεση του Φέργκιουσον για να μάθουμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Μας αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια, τα αυτιά και τις καρδιές μας για να μάθουμε ότι η σκιά της φυλετικής ιστορίας αυτής της χώρας εξακολουθεί να πλανάται πάνω μας».


«Η ζωή των μαύρων έχει αξία». Αυτό γράφει το πλακάτ που κρατάει ένας από τους συμμετέχοντες στην πορεία

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αναφερόμενος στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιάκωβου Βόρειας και Νότιας Αμερικής στην ανάλογη πορεία που είχε γίνει στις 15 Μαρτίου 1965, της οποίας ηγείτο ο δρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, είπε «νιώθω πραγματικά ευλογημένος που αποτίω φόρο τιμής στην κληρονομιά τόσο του δρ Κινγκ όσο και του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου. Η προώθηση και προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων ξεπερνά την πολιτική, δεδομένου ότι η δυνατότητα κάποιου να καθορίσει το μέλλον του είναι ευλογία Θεού».

Ο Σεβασμιότατος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την οικογένεια Ομπάμα πριν από την έναρξη της πορείας, ενώ αργότερα άκουσε από τα χείλη του Αμερικανού προέδρου πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η πίστη στο Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων.

Το μέλος του Κογκρέσου, Τζον Λιούις, ο οποίος επίσης είχε περπατήσει στη γέφυρα και πριν από 50 χρόνια, ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να προσευχηθεί για τους ανθρώπους της Σέλμα και ολόκληρο το αμερικανικό έθνος.

Η παράκληση του Τζον Λιούις υπενθυμίζει σε όλους πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις ΗΠΑ, και επιβεβαιώνει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συνεχίζει την κληρονομιά που άφησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος για αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.