28 Ιούνιος 2013, 10:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:27

Δείτε τι έγινε στην αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

  • Δείτε τι έγινε στην αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Στην πλατεία Κομνηνίου το Σάββατο 22 Ιουνίου 2013, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από πλευράς συμμετοχής του κόσμου στην εκδήλωση της αναβίωσης του εθίμου του Κλήδονα.

Η αθρόα συμμετοχή των μελών και φίλων της Λέσχης σε συνδυασμό με την τεράστια επιτυχία των προηγούμενων ετών, επιβεβαίωσε την καθιέρωση ενός σημαντικού πολιτιστικού θεσμού της ευρύτερης περιοχής μας.

Αμέσως μετά το παραδοσιακό «άναμα της φωτιάς», η παρουσιάστρια της εκδήλωσης κα Παρασκευή Καβζαλίδου, αφού καλωσόρισε τον κόσμο παρουσίασε τα χορευτικά τμήματα της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, τα οποία με την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Βασίλη Ασβεστά και τη βοηθό των παιδικών τμημάτων Μαρία Δεμερτζίδου εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Μέσα σε μια ιδιαίτερα θερμή ατμόσφαιρα ο πρόεδρος της Λέσχης κ. Χαράλαμπος Καπουρτίδης παίρνοντας το λόγο, έκανε μία σύντομη αναφορά στα δύο πρόσωπα  τον Αργύρη Τσαχουρίδη και τον Αθανάσιο Πυρινό, οι οποίοι το 1955, μαζί με τα επίτιμα πλέον μέλη της Λέσχης, έπειτα από τη Γεν. Συνέλευση του Ιανουαρίου του 2013, κ. Αριστοτέλη Λαχανόπουλο και Ορέστη Σιδηρόπουλο και άλλους νεαρούς τότε ποντιακής καταγωγής, πήραν τη πρωτοβουλία ίδρυσης της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας. Ο πρόεδρος της Λέσχης ενημέρωσε τον κόσμο για την απόφαση του Δ.Σ. με την οποία προτείνεται η ανακήρυξη των δύο πρωτεργατών κ.κ. Τσαχουρίδη και Πυρινού σε επίτιμα μέλη της Λέσχης στην επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση του Γενάρη του 2014. Στη συνέχεια σειρά είχε η απονομή των βραβείων του 5ο Τουρνουά τάβλι του τμήματος Νέων «ΦΙΛΙΑ 2013», το οποίο οργανώθηκε από τους Χαράλαμπο Αθανασιάδη, Παναγιώτη Χαραλαμπίδη και Χρήστο Καραγεωργίου. Οι δύο πρώην προέδροι των Νέων Ευαγγελία Τογκουσίδου και Ηρακλεία Φωστηροπούλου μαζί με τη νυν πρόεδρο Νένα Ιντζεβίδου απένειμαν τα βραβεία στον 1ο νικητή κ. Ηλία Σιδηρόπουλο, τον 2ο νικητή κ. Άλκη Φιλικά, ενώ το βραβείο του 3ου νικητή Χρήστου Μπλατσιώτη, παραδόθηκε σε αυτόν τις επόμενες μέρες μιας και ο ίδιος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για προσωπικούς του λόγους.

Στη συνέχεια ακολούθησε ποντιακό γλέντι όπου όλοι οι καλλιτέχνες δημιούργησαν μια καταπληκτική παραδοσιακή ατμόσφαιρα δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει μια υπέροχη ποντιακή βραδιά. Το κοινό διασκέδασε μέχρι “ανατολής του Ήλιου”, με τους Εφραιμίδη Πόλυ, Καλιοντζίδη Χρήστο, Κουβρακίδη Αντώνη, Σιαμίδη Άκη και Φιλιππίδη Γιάννη στο τραγούδι, Ιωσηφίδη  Γιώργο, Κυρκενίδη  Παντελή, Μουρατίδη  Σωκράτη, Τσανασίδη  Γιάννη και Χωραφαΐδη Δαμιανό στη λύρα, Τσανασίδη Μιχάλη, στο αγγείο, Δημήτρη Ουσταμπασίδη, Ανδρέα Νικηφορίδη, Αλέξη Πασχαλίδη και Γιάννη Τσανασίδη στο νταούλι και τέλος τον Γιάννη Γκαντίδη στα πλήκτρα.
Στο χώρο των εκδηλώσεων όπως κάθε χρόνο, λειτούργησε περίπτερο με διάφορα αναμνηστικά αντικείμενα και άλλα παραδοσιακά προϊόντα.
Εντύπωση προκάλεσε και φέτος η αξιέπαινη πρωτοβουλία των μικρών μελών της Λέσχης, οι οποίοι απέσπασαν θετικότατους σχολιασμούς  περιφερόμενοι  ανάμεσα στα τραπέζια συλλέγοντας απορρίμματα για ανακύκλωση, με ειδικά μεταλλικά καροτσάκια αναδεικνύοντας την οικολογική τους ευαισθησία. 

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν η Δήμαρχος κ. Χαρούλα Ουλσουτζόγλου-Γεωργιάδη, ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Ημαθίας κ. Διονύσης Συντίλας, η Περιφερειακή Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. κ. Δώρα Μπαλτατζίδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοί κ.κ. Μιχάλης Σουμελίδης και Μωυσιάδης Νίκος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Τριποτάμου κ. Χρήστος Τσανασίδης, η πρόεδρος της  Τ.Κ. Αγ. Γεωργίου κα. Ιωάννα Λιάτσου, ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε. κ. Γιώργος Παρχαρίδης, ο πρόεδρος του Σ. ΠΟ. Σ. Θες/νίκης κ. Φαχαντίδης Επαμεινώνδας, οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιβωτιανών Ν. Ημαθίας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκαδίων «Τ’ Ανθέμια», τον Σύλλογο του Προμηθέα, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κομνηνίου «οι Κομνηνοί», το Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων, τον Πολιτστικό Σύλλογο Διαβατού, τον Σύλλογο Παράδοσης και Πολιτισμού Τριποτάμου, το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θες/νίκης, το Μορφωτικό Λαογραφικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης και το ΑΝΔΥ Βέροιας.

Το Δ. Σ. της Λέσχης αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων αρχίζοντας από τα μέλη αλλά και τους πάρα πολλούς φίλους και καταλήγοντας στους σημαντικότατους υποστηρικτές και χορηγούς.

Με τιμή,
για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                        
Χαράλαμπος Καπουρτίδης    

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας
Δείτρ τα στοιχεία του Συλλόγου

Ακολουθούν φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.              

Gallery