9 Μάρτιος 2015, 11:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2015, 11:06

Στην τελική ευθεία η κάρτα του πολίτη

  • Στην τελική ευθεία η κάρτα του πολίτη

Η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη, που στόχο έχει την πάταξη της γραφειοκρατίας, αλλά και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, φαίνεται ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής αναφέρει ότι τις επόμενες μέρες θα οριστικοποιηθούν η μορφή και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα έχει το σχήμα πιστωτικής και θα περιλαμβάνει τσιπάκι όπου θα είναι περασμένοι τρεις βασικοί αριθμοί που ταυτοποιούν τον κάτοχο: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και ο Αριθμός Δημοτολογίου. 

Η κάρτα του πολίτη θα λειτουργεί και ως προπληρωμένη, καθώς θα είναι δυνατό να φορτώνεται με ένα ποσό κάθε μήνα από το κράτος για τις περιπτώσεις των πολιτών που δεν έχουν εισόδημα, έτσι ώστε να μπορούν να αγοράζουν τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, ενώ εκεί θα πιστώνεται και η επιδότηση του ενοικίου.

Αρχικά υπήρχε προβληματισμός αν θα περιλαμβάνει barcode –για το οποίο αντιδρούν διάφοροι κοινωνικοί φορείς– ή κωδικό (pin) για την ταυτοποίηση του κατόχου. Το υπουργείο προσανατολίζεται στη χρήση κωδικού πρόσβασης προκειμένου να ταυτοποιείται ηλεκτρονικά ο κάτοχος της έξυπνης κάρτας.

Με την εφαρμογή της κάρτας του πολίτη έχει υπολογιστεί ότι θα μειωθεί η γραφειοκρατία κατά 25%. Για το λόγο αυτόν το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης θεσμοθετεί την επέκταση του Κώδικα Διοικητικών Διαδικασιών και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου να ενταχθούν στο θεσμικό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις που διέπουν τις κρατικές υπηρεσίες για την απόδοση εγγραφών στους πολίτες και στις επιχειρήσεις.

Η πιλοτική εφαρμογή της χρήσης της αναμένεται γύρω στα τέλη Μαΐου.