9 Μάρτιος 2015, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2015, 09:45

Ο γύρος του κόσμου χωρίς καύσιμα! (βίντεο-φωτο)

  • Ο γύρος του κόσμου χωρίς καύσιμα! (βίντεο-φωτο)
    Το ηλιακό μονοθέσιο αεροσκάφος Solar Impulse-2
  • Ο γύρος του κόσμου χωρίς καύσιμα! (βίντεο-φωτο)
    Οι πιλότοι Αντρέ Μπορσμπέργκ και Μπερτράν Πικάρ

Ιστορία επιχειρεί να γράψει το ηλιακό αεροσκάφος Solar Impulse-2 που απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο να κάνει το γύρο του κόσμου χωρίς να χρησιμοποιήσει καύσιμα, προωθώντας έτσι τη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας.

Το ηλιακό μονοθέσιο αεροπλάνο, με πιλότο τον Ελβετό Αντρέ Μπορσμπέργκ, απογειώθηκε στις 07:12 τοπική ώρα (05:12 ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρώτος σταθμός το Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Ομάν, όπου αναμένεται να προσγειωθεί προς το τέλος της ημέρας, ενώ στη συνέχεια θα κινηθεί προς την Ινδία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τους επόμενους πέντε μήνες θα περάσει από ήπειρο σε ήπειρο, διασχίζοντας τόσο τον Ειρηνικό όσο και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Σε κάποια στάση της πολύμηνης διαδρομής, τον πρώτο πιλότο Αντρέ Μπορσμπέργκ θα διαδεχτεί ο επίσης Ελβετός πιλότος Μπερτράν Πικάρ.

Το Solar Impulse-2 θα κάνει διάφορες στάσεις στη διαδρομή του για να «ξεκουραστεί» και να γίνει η απαραίτητη συντήρηση, καθώς επίσης για να διαδώσει το μήνυμα της εκστρατείας για καθαρές τεχνολογίες.

Το μοντέλο Solar Impulse-2 διαθέτει 17.000 ηλιακές κυψέλες που ευθυγραμμίζονται στην κορυφή των γιγαντιαίων φτερών του, ενώ ενεργειακές μπαταρίες λιθίου, θα χρησιμοποιηθούν ως συλλέκτες ενέργειας για τις ώρες της νυχτερινής πτήσης. Οι μπαταρίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο όταν το ηλιακό αεροσκάφος εξ αιτίας της αργής ταχύτητας του θα πρέπει να διασχίσει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό μέσα στο σκοτάδι χωρίς επιλογή στάσης.

Το αεροσκάφος έχει άνοιγμα φτερών 72 μέτρα, που είναι μεγαλύτερο από ότι ένα τζάμπο τζετ 747. Παρόλα αυτά ζυγίζει μόνο 2,3 τόνους. Το μικρό βάρος του είναι ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό για την επιτυχία του εγχειρήματος.