9 Μάρτιος 2015, 08:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Μάρτιος 2015, 09:05

Χαμένη μάχη η σημερινή στο Eurogroup ή υπάρχει βάση διαπραγμάτευσης;

  • Τι περιμένει η Ελλάδα από το Eurogroup - Τα μηνύματα των εταίρων
    Κρίσιμη μάχη δίνει η Ελλάδα σήμερα στο Eurogroup

Δύσκολες ώρες θα είναι οι επόμενες για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για το ό,τι υπάρχει επαρκής και αναλυτικά κοστολογημένη λίστα με μέτρα. 

Στόχος της Αθήνας είναι το Eurogroup, που συνεδριάζει την Δευτέρα στις 18:00 μ.μ., να κάνει αποδεκτό το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για αποδέσμευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ.ευρώ  ή να δεχθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευκολύνει την παροχή ρευστότητας.

Ανταποκριτές ελληνικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν πως το θέμα της εκταμίευσης της δόσης ή μέρους της δόσης δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα των συνομιλιών.

Χθες, μάλιστα, κύκλοι από το Μαξίμου ανέφεραν πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία και επωφελής λύση με πλαίσιο τη συμφωνία της 28ης Φεβρουαρίου και άρα υπάρχει διάθεση συνεργασίας με τους εταίρους.

Ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους επειδή όπως λένε η Αθήνα δεν έχει καταθέσει επαρκή λίστα με κοστολογημένα μέτρα και εξακολουθεί «να κινείται στο πλαίσιο της δημιουργικής ασάφειας».

Ανταποκριτές ελληνικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν πως το θέμα της εκταμίευσης της δόσης ή μέρους της δόσης δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα των συνομιλιών, και επιμένουν πως ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν θα καταφέρει να πείσει τους εταίρους, οι οποίοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να κλείσει τις τρύπες που υπάρχουν στο προϋπολογισμό.

Τι έγινε με το δημοψήφισμα;

Η κυβέρνηση αποδίδει σε προσπάθεια αποδόμησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera όπου φέρεται να κάνει δήλωση για δημοψήφισμα. Στο υπουργείο Οικονομικών  λένε πως πρόκειται για απλή επανάληψη παλαιότερης δήλωσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ότι ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στην Corriere de la Serra για «δημοψήφισμα» χωρίς να εννοεί «για την έξοδο από το ευρώ» αλλά «αν θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει πιο σκληρά μέτρα». Η ιταλική εφημερίδα πρόσθεσε, λένε, τις λέξεις «για το ευρώ» και μιλούν για ...συνωμοσία και κιτρινισμό ολκής.