8 Μάρτιος 2015, 10:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2015, 10:55

Ο Χαρδούβελης και οι καταθέσεις του στο εξωτερικό

  • Ο Χαρδούβελης και οι καταθέσεις του στο εξωτερικό
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήταν τσάρος της Οικονομίας στην τελευταία κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Διετέλεσε σύμβουλος πρωθυπουργών, αλλά μάλλον ισχύει και για εκείνον η φράση δάσκαλε που δίδασκες, μιας και -εκτός των άλλων- είναι και καθηγητής. Ο λόγος για τον Γκίκα Χαρδούβελη που την ώρα που ζητούσε από τους Έλληνες να φέρουν τα χρήματά τους στις τράπεζες εκείνος τα ...φυγάδευε στο εξωτερικό.

Το νόμιμο όλων αυτών των κινήσεων ερευνά πλέον ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος  Π. Νικολούδης, το ηθικό θέμα όμως σε πρώτη φάση απασχολεί όλους τους Έλληνες που φορολογούνται σκληρά την ώρα που έχουν κουρευτεί οι μισθοί τους!
Όλα ξεκίνησαν από το σημερινό δημοσίευμα της Real News στο οποίο αποκαλύπτεται ότι o Γκίκας Χαρδούβελης το διάστημα 2011-2012 έβγαλε χιλιάδες ευρώ στο εξωτερικό χωρίς να τα έχει δηλώσει στο πόθεν έσχες του ως όφειλε.  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό αλλά ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν νόμιμα.

Τι ισχυρίζεται ο Γ. Χαρδούβελης

«Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό, λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γ. Χαρδούβελης.

«Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση πόθεν έσχες του 2014, την οποία υπέβαλα το Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών», προσθέτει ο Γ.Χαρδούβελης κι επισημαίνει ότι «τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση και δεν είχα υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες».

Σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Το θέμα πάντως προκάλεσε μια ακόμη σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη παίρνει αποστάσεις από τον Γ. Χαρδούβελη και κατηγορεί εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στελέχη του έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και μάλιστα υπουργοί του, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί της ΝΔ ότι οι ευθύνες βαραίνουν εκτός από τον Χαρδούβελη και τη ΝΔ που τον επέλεξε για υπουργό!