8 Μάρτιος 2015, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Μάρτιος 2015, 10:59

«Αν η ΕΕ δεν αποδεχτεί το σχέδιο μας, μπορεί να κάνουμε δημοψήφισμα για το ευρώ»

  • «Αν η ΕΕ δεν αποδεχτεί το σχέδιο μας, μπορεί να κάνουμε δημοψήφισμα για το ευρώ»

Λίγες ώρες πριν από την αυριανή κρίσιμη σύνοδο το Eurogroup, το πολιτικό κλίμα πάλι φουντώνει καθώς έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο θέμα εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις Βρυξέλλες.

Τη νέα... βόμβα έριξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Όταν ερωτάται «τι θα γίνει αν η ΕΕ δεν αποδεχτεί» το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, ο Γ. Βαρουφάκης απαντά: «Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. Αλλά όπως μου είπε ο  πρωθυπουργός μου Αλέξης Τσίπρας, δεν είμαστε καρφωμένοι στις καρέκλες μας. Μπορεί να πάμε σε εκλογές. Να κάνουμε ένα δημοψήφισμα». Για το ευρώ, διευκρινίζει η ιταλική εφημερίδα. 

Ο Γ. Βαρουφάκης τονίζει ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει ακόμη και εαν δεν υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα καθώς «η μεγάλη δύναμη της κυβέρνησης είναι η σχέση εμπιστοσύνης με το λαό».

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τη σχέση του με τον Μάριο Ντράγκι «τυπική». Και αυτό την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε στον Μάριο Ντράγκι ότι σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ, η οποία όμως «δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις».

Κυβερνητικές πηγές λένε πως ο Τσίπρας είπε στον Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα, «ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Στουρνάρας, Χαρδούβελης ή Βαρουφάκης».