7 Μάρτιος 2015, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Μάρτιος 2015, 14:16

Συνάντηση Κοτζιά - Ποπόσκι στη Λετονία

  • Συνάντηση Κοτζιά - Ποπόσκι στη Λετονία
    Φωτ.: Συμέλα Παντζαρτζή ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τις πάγιες θέσεις της ελληνικής πλευράς στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον ομόλογό του της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Ποπόσκι, σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της άτυπης Διάσκεψης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει προβεί σε σημαντικές κινήσεις προς την κατεύθυνση μιας κοινά αποδέκτης σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή (erga omnes) και ότι αναμένει από την πλευρά της ΠΓΔΜ να επιδείξει την ίδια υπευθυνότητα και διάθεση για επίλυση του προβλήματος.

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε ότι η κρίση θα γίνει με βάση τα κριτήρια και τις διαδικασίες που ισχύουν για όλα τα υποψήφια κράτη και η απόφαση που θα παρθεί θα είναι συλλογική, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερη σημασία στην κατεύθυνση αυτή έχει η λειτουργία ενός κράτους δικαίου, οι ειρηνικές διεθνοτικές σχέσεις, η περιφερειακή σταθερότητα, ο σεβασμός των αρχών της καλής γειτονίας και ο αποκλεισμός του αλυτρωτισμού.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα του αλυτρωτισμού που εκδηλώνεται - όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου - ποικιλοτρόπως από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι συνιστά το πραγματικό πρόβλημα πίσω από το ζήτημα της ονομασίας. Για να αντιμετωπισθεί η αλυτρωτική πολιτική, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε στον Ν. Ποπόφσκι ότι προτίθεται να προτείνει στην κυβέρνηση της γειτονικής χωράς την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ως ένα ακόμα βήμα καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι ενώ το ζήτημα του ονόματος φαίνεται να επηρεάζει την εσωτερική πολιτική σκηνή της ΠΓΔΜ, στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί μία ευρεία συναίνεση, η οποία δεν επηρεάζεται από εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.