6 Μάρτιος 2015, 20:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Απρίλιος 2015, 19:18

Πολίτες σε ρόλο μυστικών εφοριακών για την πάταξη της φοροδιαφυγής

  • Πολίτες σε ρόλο μυστικών εφοριακών για την πάταξη της φοροδιαφυγής
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μια (τουλάχιστον) πρωτότυπη ιδέα για την πάταξη της φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται στην επιστολή με τις πρώτες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο υπουργός Οικονομικών προτείνει να δημιουργηθεί ένα σώμα «μυστικών εφοριακών» που θα στελεχώνεται από πολίτες και θα έχει στόχο την είσπραξη του ΦΠΑ! Θα προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, η απασχόλησή τους θα είναι για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα –όχι μεγαλύτερο των δύο μηνών, χωρίς την προοπτική επαναπρόσληψης–, και θα λαμβάνουν βασική εκπαίδευση.

Το εν λόγω σώμα, που στην επιστολή αποκαλείται «Onlookers’ VAT Evasion-Fighting Scheme», μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Και μόνο η είδηση πως χιλιάδες απλοί παρατηρητές βρίσκονται παντού έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά», λέει χαρακτηριστικά.

Οι μυστικοί εφοριακοί θα παρουσιάζονται ως πελάτες και με κάμερες και μικρόφωνα, για παράδειγμα, θα βοηθούν στον εντοπισμό όσων δεν κόβουν αποδείξεις.

Κατά τα άλλα, κοστολογώντας κάποια από τα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι από τη φορολόγηση των αδειοδοτημένων ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο πάνω από 500 εκ. ευρώ ετησίως.

Από τη μείωση του λειτουργικού κόστους και των γενικών εξόδων κάθε υπουργείου υπολογίζεται εξοικονόμηση 60,9 εκατ. ευρώ ενώ από την εισαγωγή ενός νέου συστήματος ανάθεσης δημόσιων διαγωνισμών-συμβάσεων σε κάθε υπουργείο υπολογίζεται ότι θα υπάρξει κέρδος 140 εκατ. ευρώ.

Στην επιστολή τονίζεται –μεταξύ άλλων– ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών, ώστε οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να αποτελέσουν μια πρώτη δέσμη συμφωνίας, ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας τον Απρίλιο.