6 Μάρτιος 2015, 19:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2015, 16:28

Ρεκόρ επισκέψεων στο χιονοδρομικό κέντρο Ζύγανας στις Ποντικές Άλπεις

  • Ρεκόρ επισκέψεων στο χιονοδρομικό κέντρο Ζύγανας στις Ποντικές Άλπεις
  • Ρεκόρ επισκέψεων στο χιονοδρομικό κέντρο Ζύγανας στις Ποντικές Άλπεις

Αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά περάσματα για τα καραβάνια της Ανατολής στο δρόμο προς το λιμάνι της Τραπεζούντας. Η περίφημη διάβαση της Ζύγανας, στον αυχένα των Ποντικών Άλπεων, συνδέει τους νομούς Αργυρούπολης και Τραπεζούντας. Κατά μία εκδοχή, από εδώ οι Μύριοι του Ξενοφώντα αντίκρυσαν τον Εύξεινο Πόντο αναφωνώντας το περίφημο «θάλαττα, θάλαττα» έπειτα από εξοντωτική πορεία πέντε μηνών.

Στην πραγματικότητα βέβαια από τη διάβαση της Ζύγανας (ούτε και από κανένα άλλο σημείο του δρόμου), δεν βλέπεις θάλασσα. Το 1988 σε υψόμετρο 1800μ. έγινε η διάνοιξη σήραγγας, αφήνοντας την παλιά διάβαση με την εκπληκτική θέα να συνδέει τις γύρω κοινότητες και τα χωριά.

Αρνί μ’ μη πας ασο Κουλάτ / η αντάρα θε τρανόν εν’ / δέβα κι έλα ασήν Ζύγαναν / η στράτα χαμελόν εν’

Στην ανατολική πλευρά του τούνελ βρίσκεται και χιονοδρομικό κέντρο της Ζύγανας που είναι και το μοναδικό στην περιοχή, σε υψόμετρο 2.010μ. Φέτος οι λάτρεις του σκι έσπασαν κάθε ρεκόρ επισκέψεων κυρίως  λόγω της πολύ καλής ποιότητας χιονιού στις πίστες του χιονοδρομικού.

Δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν ότι το χιονοδρομικό στη Ζύγανα, που διοικητικά ανήκει στο νομό Αργυρούπολης, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για όλη την περιοχή.