6 Μάρτιος 2015, 17:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2015, 16:49

Στα βήματα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος

  • Στα βήματα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος
    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στην ετήσια τελετή στο Λευκό Οίκο, παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου (φωτ.: Δημήτρης Πανάγος / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ιστορική πορεία ειρήνης από τη Σέλμα προς το Καπιτώλιο του Μοντγκόμερι στην Αλαμπάμα, με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και αίτημα το δικαίωμα ψήφου για όλους. Τότε, στις 15 Μαρτίου 1965, δίπλα στον αφροαμερικανό πάστορα που πάλευε ενάντια στο φυλετικό ρατσισμό, είχε περπατήσει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος.

Ήταν από τους λίγους υψηλόβαθμους ιερωμένους, μη αφρικανικής καταγωγής, που είχε το θάρρος να βαδίζει δίπλα στον Κινγκ. Μία ημέρα μετά, η κοινή τους φωτογραφία από την πορεία, ήταν πρωτοσέλιδο στο ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό Life

Τη φετινή επέτειο, μισό αιώνα μετά, θα τιμήσει με την παρουσία του ένας άλλος ορθόδοξος ιεράρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. «Ας θυμηθούμε ότι αμέτρητοι άνδρες και γυναίκες με τεράστιες προσωπικές θυσίες, διασφάλισαν την ελευθερία όλων μας», αναφέρει στο μήνυμά του ο Σεβασμιότατος κ. Δημήτριος.   

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θεωρείται μια από τις σημαντικότερες σύγχρονες εκκλησιαστικές και θεολογικές προσωπικότητες στην ορθόδοξη εκκλησία.

Ο κ. Δημήτριος που βρίσκεται ήδη στην Αλαμπάμα, θα παραστεί στη θεμελίωση του νέου «Κέντρου για την Ελευθερία» του Ινστιτούτου Πολιτικών Δικαιωμάτων. Την Παρασκευή το απόγευμα θα τελέσει την ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στον ελληνορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στο Μπέρμιγχαμ.

Το Σάββατο, μαζί με άλλους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, θα βρεθεί στη πόλη Σέλμα για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον ιστορικό ναό των Μεθοδιστών-Επισκοπελιανών Brown Chapel.

Την Κυριακή το πρωί θα μιλήσει στο πρόγευμα που θα παρατεθεί στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και της συζύγου του. Θέμα της ομιλίας «Θεός, κοινωνική πάλη και ενότητα». Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα λάβει μέρος στην ετήσια πορεία που διασχίζει τη γέφυρα Edmund Pettus Bridge ακολουθώντας, 50 χρόνια μετά, τα βήματα ενός σπουδαίου αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.