6 Μάρτιος 2015, 12:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Μάρτιος 2015, 12:38

Ποιες συσκευές φουσκώνουν τον λογαριασμό του ρεύματος

  • Ποιες συσκευές φουσκώνουν τον λογαριασμό του ρεύματος

Ερευνητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διενέργησαν μελέτη σε 40 κατοικίες εγκαθιστώντας σύστημα έξυπνης παρακολούθησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στις 20 κατοικίες που είχε γίνει ενεργειακή αναβάθμιση, τα έξοδα θέρμανσης μειώθηκαν κατά 65% (!) και στις άλλες τα περιθώρια εξοικονόμησης υπολογίστηκαν μεταξύ 15% και 75%! Ποσοστά καθόλου ευκαταφρόνητα.

Τι διαπιστώθηκε;

Η επιλογή ηλεκτρικών συσκευών ανώτερης ενεργειακής κλάσης περιορίζει αισθητά την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Το ψυγείο π.χ. μπορεί να μη χαλάει εύκολα αλλά είναι εξαιρετικά ενεργοβόρο γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Η αναβάθμιση της ενεργειακής του κλάσης μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά.

Το πιστολάκι είναι επίσης μία από τις πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, πιο ενεργοβόρα ακόμη και από το σίδερο. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δαπάνες αυξάνονται και από τις συσκευές, οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand-by) ή αφήνονται για ώρες σε κατάσταση φόρτισης, όπως είναι οι τηλεοράσεις και υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets αντίστοιχα.

Μια άλλη διάσταση της έρευνας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας που μπορούμε να εξασφαλίσουμε από την εξωτερική θερμομόνωση της κατοικίας, σε αντίθεση π.χ. με την αλλαγή κουφωμάτων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τον αναπληρωτή καθηγητή του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γρηγόρη Παπαγιάννη.